Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μπάνσκο, η Αράχωβα της Βουλγαρίας


Το Μπάνσκο είναι το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα φιλοξενήσει τρεις αγώνες του παγκοσμίου κυπέλου αλπικού σκι γυναικών αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το επίπεδο του χιονοδρομικού και εξηγεί γιατί είναι ένας από τους ελκυστικούς προορισμούς για χειμερινό τουρισμό.
Η πόλη Μπάνσκο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά τμήμα της Βουλγαρίας, στους πρόποδες του βουνού Πιριν. Αυτή είναι η πιο σύγχρονη και πιο αναπτυσσομένη χειμερινή εξοχή, που συνδυάσει την ομορφιά του βουνού με την αρχιτεκτονική κληρονομία, γεγονός που την καθιστά ελκυστική κατά τη διάρκεια του έτους.
Συνολικό μήκος των χιονοδρομικών πιστών 65 km
Αρχάριοι – 35 %, ενδιαμέσοι – 40 %, προχωρημένοι– 25 %.
Το Μπάνσκο προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική πλαγιά σκι με μήκος χιονοδρόμων16 km, που ξεκινά από Τοδόρκα κορυφή (2600 μ), το υψηλότερο σημείο στο χιονοδρομικό κέντρο και φτάνει στο πρώτο σταθμό ανελκυστήρας – ΓΟΝΔΟΛΑ, που βρίσκεται στους πρόποδες της πόλης. Τα τελευταία 7 χλμ από την πλάγια είναι φωτισμένα και όλος ο εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μηχανήματα τεχνητού χιονιού, που παρέχουν καταπληκτικές εμπειρίες ακόμα κι όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Οι διαχειριστές των ανελκυστήρων και των πλάγιων στο Μπάνσκο φροντίζουν για την άνεση σας με ένα τυπικό ανελκυστήρα με 8 θέσεις. Η εύκολη πρόσβαση σ’ όλους τους ανελκυστήρες γίνεται με τις κάρτες τσιπ που παρέχονται από την Σκι Δατα.
Η άριστη ποιότητα του χιονιού των πλαγιών με μήκος 65 υποστηρίζονται από τα 12 Μηχανήματα Κασμπόρερ. Χιονίζει από το Δεκέμβριο μέχρι το Απρίλιο χάρη στα 40 μηχανήματα τεχνητού χιονιού.
Η περιοχή αυτή έχει δρομολόγια για το διάθλο και σκι-δρόμο.
Kατά το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες στο ύπαιθρο- αναρριίχηση, ιππασία, ψάρεμα, κολύμβηση, ποδηλασία, επίσκεψη μοναστηριών και σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής
Πώς θα πάτε στο Μπάνσκο?
Κοντινά αεροδρόμια υπάρχουν στη Σόφια καιτη Φιλιππούπολη.
Επίσης, υπάρχουν τακτικές γραμμές λεωφορείων από την Σόφια και από το Πλόβδιβ.
Απόσταση από την Σόφια 160 χλμ
Απόσταση από το Πλόβδιβ 150 χλμ
Απόσταση από την Θεσαλλονίκη 290 χλμ
Απόσταση από την Καβάλα 170 χλμ
Απόσταση από την Δράμα 120 χλμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: