Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνοι από το κρασί, καμπανάκι για τα αλλαντικά


Τελικά τόσο δίπλα μας είναι η ανίκητη αρρώστια; Ακόμη κι ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Καθώς μετατρέπεται στον οργανισμό σε καρκινογόνο μόριο, το αλκοόλ αυξάνει κατά 168% την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Το Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο και η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας παρουσίασαν ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στους γιατρούς και περιέχει διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Στις συστάσεις αυτές, που βασίστηκαν σε μια διεθνή μελέτη του 2007 στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν πάνω από 7.000 επιστημονικές έρευνες, υπογραμμίζεται η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο. Περίπου 10,8% των καρκίνων στους άνδρες και 4,5% στις γυναίκες οφείλονται στο αλκοόλ. Μέχρι πριν πιστεύαμε ότι σε μικρές δόσεις το αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία. Όμως οι καιροί άλλαξαν. Ακόμη και η ευεργετική δράση του κρασιού στην καρδιά αρχίζει τώρα να αμφισβητείται.

Κίνδυνοι από το κρασί, καμπανάκι και για τα αλλαντικά. Γιατροί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: