Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Το χάμπουργκερ βλάπτει το περιβάλλον


Αν σας αρέσουν τα χάμπουργκερ και παράλληλα αγαπάτε το περιβάλλον, ίσως θα έπρεπε να το σκεφθείτε διπλά, την επόμενη φορά, που θα θελήσετε να καταναλώσετε το αγαπημένο σας έδεσμα. Διότι δεν κάνετε απλώς κακό στην υγεία σας, αλλά μολύνετε και το περιβάλλον, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση χάμπουργκερ επιβαρύνει τα μάλα το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νέιθαν Πελετιέ του Πανεπιστημίου του Καναδά, ενός από τους πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα τρόφιμα, απλώς σταματούσαμε να τρώμε κόκκινο κρέας και επιλέγαμε χορταρικά, θα μειώνονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και αν αφήναμε το αυτοκίνητο στο σπίτι, δυο τρεις φορές την εβδομάδα.

Παρότι το μοσχάρι αποτελεί μόλις το 30% της κατανάλωσης κρέατος, στον ανεπτυγμένο κόσμο, ευθύνεται για το 78% των επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου. Κι αυτό, επειδή ένα και μόνο κιλό μοσχαριού παράγει το ισοδύναμο 16 κιλών διοξειδίου του άνθρακα: ήτοι τέσσερις φορές περισσότερο από το χοιρινό και πάνω από δέκα φορές περισσότερο απ’ ό, τι ένα κιλό πουλερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: