Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Δίρφη! Δροσιά θάλασσας και ανάσα βουνού


Μια «ανάσα» από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, βρίσκεται στην Εύβοια το επιβλητικό βουνό της Δίρφης, με την οργιώδη βλάστηση, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τα χωριά - στολίδια.
Η οροσειρά της Δίρφης πήρε το όνομά της από την ψηλότερη κορυφή της, την (το) Δέλφη(ι) σε υψόμετρο 1.743 μέτρων. Στην αρχαιότητα, υπήρχε στην κορυφή Δέλφη, ο ναός της Διρφύας Ήρας, σε ανάμνηση των γάμων της Ηρας και του Δία, που σύμφωνα με μία εκδοχή έγιναν εκεί. Από τη Δίρφη ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας, ο Μεσσάπιος και ο Λήλας. Η υπέροχη θέα από τη Δίρφη, εντυπωσιάζει. Το μάτι χάνεται στο βαθυγάλανο Αιγαίο και στις βουνοκορφές της Ρούμελης.
Η πιο γνωστή ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί προς τη Δίρφη είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Στενή, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της σε υψόμετρο 500 μ. και απέχει 30 χλμ. από Χαλκίδα. O δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και έχει λίγες στροφές. Η Στενή λόγω του υπέροχου τοπίου της, μαζεύει τα Σαββατοκύριακα αρκετό κόσμο από την Αθήνα, αλλά και τις άλλες κοντινότερες πόλεις της Εύβοιας.
Περισσότερα για το θέμα στο:
http://www.rodosport.gr/enlefko/DIRFIS%2017032008.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: