Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Kαταρρέει το όνειρο στο Ντουμπάι


Kαταρρέει το όνειρο στο Ντουμπάι σύμφωνα με τους New York Times. Η οικονομία του Ντουμπάι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι εφημερίδες γράφουν ότι πάνω από 3.000 αυτοκίνητα έχουν μείνει παρατημένα στο πάρκιγκ του αεροδρομίου του Ντουμπάι, καθώς οι ιδιοκτήτες τους, ξένοι βουτηγμένοι στα χρέη, τα παράτησαν και έφυγαν. Λέγεται ότι κάποιοι έχουν αφήσει μέσα υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες και σημειώματα με τα οποία ζητούν συγγνώμη.
Ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι 1.500 άδειες εργασίας ακυρώνονται κάθε ημέρα, αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύσθηκε από την κυβέρνηση. Κάποια πράγματα εξηγούν τι συμβαίνει στη γη των σείχηδων. Οι τιμές των ακινήτων, που εκτινάχθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν πέσει 30% ή και περισσότερο σε κάποια σημεία της πόλης μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Τα μεταχειρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα πωλούνται 40% φθηνότερα από ό,τι πριν δύο μήνες.
Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σαουδική Αραβία απέκτησε γυναίκα υπουργό. Η Νόρα Μπιντ Αμπντάλα αλ-Φάγεζ διορίστηκε από τον βασιλιά υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Πολλοί λένε ότι δεν θα ήταν τόσο προοδευτική αν ανήκε σε κάποια φυλή, ότι πιθανόν κατάγεται από την Ιορδανία ή την Παλαιστίνη και ότι είναι σίγουρα διαζευγμένη, επειδή ουδείς “αληθινός” Σαουδάραβας με σώας τας φρένας θα επέτρεπε στη σύζυγό του να εμφανιστεί δημοσίως με ακάλυπτο πρόσωπο», όπως έγραψε μια δημοσιογράφος.
Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν, απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα χωρίς την άδεια συζύγου, πατέρα ή αδελφού, και επιπλέον ισχύει το «σύστημα κηδεμονίας», βάσει του οποίου ακόμη και η υφυπουργός Φάγεζ δεν ελέγχει η ίδια τη ζωή της, αλλά ο κηδεμόνας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: