Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Βουδαπέστη, το «Παρίσι» σε φθηνότερη εκδοχή







Πέντε μέρες σ' ένα ποταμόπλοιο είναι η πρώτη μου τέτοιου είδους εμπειρία. Η ξενάγηση στους χώρους του πλοίου «My Story» δεν ήθελε πολλή ώρα. Σε αντίθεση με τους αχανείς χώρους των κρουαζιερόπλοιων, στα ποταμόπλοια όλα είναι σε μικρή κλίμακα. Ένας διάδρομος, ο χώρος υποδοχής και λίγα σκαλιά με χωρίζουν από το δεύτερο κατάστρωμα όπου βρίσκεται το σαλόνι και η τραπεζαρία. Απολαμβάνω τον καφέ μου καθισμένος στους άνετους καναπέδες, ενώ το πλοίο ετοιμάζεται να σηκώσει άγκυρα για να αποπλεύσει από τη Βιέννη. Επόμενοι προορισμοί η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα.

Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Οι πηγές του ξεκινάνε από το Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2.850 χλμ. διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία. Στους Έλληνες ήταν γνωστός με το όνομα Ίστρος. Ήταν όριο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες.
Επίσης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σημαντικός υδάτινος δρόμος από τη Μαύρη Θάλασσα προς το εσωτερικό της Ευρώπης (και αντίστροφα), καθότι είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μήκος του.
Επιπλέον με την κατασκευή το 1992 του καναλιού Ρήνου-Μάϊν- Δούναβη, έχει ενωθεί με το κεντρικό ευρωπαϊκό ποτάμιο δίκτυο μεταφορών και είναι δυνατό να ξεκινήσει κανείς από τη Μαύρη θάλασσα και να φτάσει στα λιμάνια της Ολλανδίας, του Βελγίου ή ακόμη και μέχρι τη Γαλλία μέσα από αυτό το δίκτυο.
Σήμερα διασχίζει ή αποτελεί σύνορο σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες : Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.
Το δυσάρεστο είναι πως λόγω του μεγάλου μήκους του και της μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας στις όχθες του, είναι σήμερα ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο.
Μικρά ξύλινα σπίτια κοντά στις όχθες είναι σκαρφαλωμένα πάνω σε πασσάλους, ξύλινες βάρκες στη στεριά. Σε λίγο το πλοίο κόβει ταχύτητα και ο καπετάνιος εκτελεί προσεκτικούς χειρισμούς για να το βάλει σε ένα «locker», μεταξύ δύο φραγμάτων που θα το κατεβάσει ομαλά στο σημείο όπου το ποτάμι χάνει ύψος. Το πρώτο φράγμα ήταν επτά μέτρα, το επόμενο δεκαεπτά.

Η είσοδος στη Βουδαπέστη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Το ποταμόπλοιο περνάει κάτω από γέφυρες, πολύ κοντά στο νησί της Μαργαρίτας και στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν κάστρα, παλάτια, εκκλησίες και αγάλματα πάνω σε λόφους.
Η Βουδαπέστη έχει περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους. Έγινε μια ενιαία πόλη, που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda, της Obuda (Ομπούντα, παλαιά Βούδα) και της Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος, αλλά μπορούμε να δούμε εν τάχει την πλατεία των Ηρώων. Η πλατεία, όπως και το μετρό της πόλης, κατασκευάστηκαν το 1896 για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την άφιξη των Μαγυάρων στα ουγγρικά εδάφη. Στο κέντρο της πλατείας κυριαρχεί το μνημείο της χιλιετίας -μια κολόνα ύψους 34 μέτρων που συγκρατεί το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ- ενώ στο βάθος μια ημικυκλική κατασκευή φιλοξενεί τα αγάλματα των βασιλιάδων της χώρας. Στα αριστερά της πλατείας βρίσκουμε το Μουσείο Καλών Τεχνών, με μια εντυπωσιακή συλλογή έργων που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο και φτάνει μέχρι τους γίγαντες της ζωγραφικής (Μονέ, Τουλούζ Λοτρέκ, Ραφαέλ, Πικάσο κ.ά.).
Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, τη Λεωφόρο της Δημοκρατίας με την Όπερα, το Κοινοβούλιο, το οποίο είναι γοτθικού ρυθμού και εξαιρετικά μεγαλοπρεπές,, τον Πύργο των Ψαράδων(Halaszbastya), την εκκλησία του Αγίου Ματτία του 13ου αιώνα και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας που έμενε ο Beethoven -όπου φημολογείται ότι έγραψε την εκπληκτική σονάτα υπό το Σεληνόφως.
Το διώροφο κόκκινο λεωφορείο (εισιτήριο 15 ευρώ) τελειώνει την περιήγηση (με ξενάγηση στα ελληνικά) στο λόφο Γκέλλερτ που εκτός από το άγαλμα της Ελευθερίας, προσφέρει πανοραμική θέα της Βούδας (που είναι η πιο ακριβή περιοχή) και της Πέστης. Λίγο τα μουσεία, λίγο τα πάρκα, οι όπερες και η φυσική ομορφιά της, έχουν κάνει τη Βουδαπέστη έναν από τους ωραιότερους προορισμούς. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, για πολλούς θεωρείται το «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης».

Τι μπορεί να κάνει ο τουρίστας στη Βουδαπέστη;
--Να επισκεφτεί κάποιο από τα εκατοντάδες spa, που την καθιέρωσαν ως ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των απανταχού funs των spa. Τα Gellert Baths στη Βούδα και Szechenyi Baths, ακριβώς δίπλα στο ζωολογικό κήπο της Πέστης, είναι από τα καλύτερα.
-- Να παρακολουθήσει μία όπερα στο επιβλητικό Opera House, στη λεωφόρο Andrassy. Με τόσο φθηνές τιμές και εξαιρετικές παραστάσεις είναι αδιανόητο να μην την επισκεφθείτε.
-- Να δει το περίφημο «Σπίτι του Τρόμου» στην περιοχή Oktogon. Κάποτε εδώ στεγαζόταν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών. Στην είσοδό του, ένα αληθινό σοβιετικό άρμα μάχης και οι φωτογραφίες των θυμάτων της εξέγερσης προκαλούν ρίγος και οργή στον επισκέπτη.
-- Να μπει στη Dohany Utca, τη μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, χτισμένη το 1859. Μαζί της συστεγάζονται το Εβραϊκό Μουσείο, το Μνημείο των Ηρώων και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος με μορφή μεταλλικού δέντρου.
-- Να επισκεφθεί το καταπράσινο νησάκι Margaret, στη μέση του Δούναβη.
-- Να κάνει μία μίνι κρουαζιέρα στο Δούναβη (συστήνω βραδινή) με κάποιο από τα πλοιάρια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια.
Έξω από τη Βουδαπέστη μπορείς να δεις τη λίμνη Balaton, η οποία θεωρείται η «θάλασσα» της κεντρικής Ευρώπης. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και είναι ο δημοφιλέστερος τόπος διακοπών των κατοίκων, με ιαματικές πηγές και παραθεριστικά κέντρα θαλάσσιων σπορ.

Aπό τα παραδουνάβια χωριά προτείνω επίσκεψη στο Έστεργκομ, την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους, που η αρχιτεκτονική των μνημείων του διατηρεί ολοζώντανη την παράδοση. Εκεί θα δεις τη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (ο μεγαλύτερος ναός της Ουγγαρίας) με τους βασιλικούς τάφους. Δίπλα είναι το Βίσενγκραντ, παλιά έδρα των Ούγγρων Βασιλιάδων. Απέναντι ακριβώς στην άλλη όχθη του ΔΟΥΝΑΒΗ βλέπεις την πόλη Στούροβο της Σλοβακίας. Πολύ κοντά από εδώ είναι ο Αγ. Ανδρέας, με την μεσαιωνική του ατμόσφαιρα, τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία του 18ου αιώνα, το μουσείο της φημισμένης γλύπτριας Κόβακς και τα μεσαιωνικά στενά πλακόστρωτα δρομάκια του.
Για να σας εξομολογηθώ (παρά την εξαιρετική παρέα) έφυγα από την Ουγγαρία λίγο παραπονεμένος. Δεν φταίει κανείς παρά ο περιορισμένος χρόνος που είχα στη διάθεσή μου. Αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να δοκιμάσω ούτε μια gulash (είδος σούπας). Για τα περίφημα ουγγαρέζικα πιάτα συστήνω το οικογενειακού στυλ εστιατόριο Ezustponty (οδός XII Nemethvolgy ut 96). Το εστιατόριο αυτό υπάρχει εδώ και 150 χρόνια. Ο χώρος του είναι καλυμμένος με ξύλινες επενδύσεις, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με παλιές φωτογραφίες, πίνακες με ιστιοφόρα και σκηνές από τη ζωή της πόλης και το βράδυ οι μουσικοί παίζουν με βιολί και κιθάρα παραδοσιακά τραγούδια.

Νόστιμα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στη Βουδαπέστη είναι:
Pοrkοlt (κρέας με κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα).Πικάντικο λουκάνικο kolbasz.
Μοσχάρι με πάπρικα (Belszinzelet Modra).
Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών (Bakonyi Sertesborda).
Συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του (Libamaj Zsirjaban).
Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την Βουδαπέστη είναι περπατώντας. Η Βουδαπέστη είναι σχετικά ασφαλής πόλη, εάν εξαιρέσουμε τις μικροκλοπές που παρατηρούνται σε πολυσύχναστα καφέ και στο μετρό. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σχετικά εύκολα και το κέντρο της πόλης έχει πάρα πολλούς πεζόδρομους. Συμφέρει να χρησιμοπιοείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Περιλαμβάνουν τρεις γραμμές μετρό ( η κίτρινη γραμμή είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο, η κόκκινη συνδέει την Βούδα με την Πέστη), λεωφορεία και τα τραμ. Το μετρό λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, μετά υπάρχουν μόνο λεωφορεία.
Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται στην οδό Szegfu u.3, VI (τηλ.: +361413261, www.greekembassy.hu). Αστυνομία 112, Ασθενοφόρα 104, Οδική Βοήθεια 188.

Σε όποιον βιάστηκε να σχολιάσει ότι «μεσούσης της κρίσης, ποιος έχει λεφτά για ταξίδια» να απαντήσω ότι λίγη οικονομία και λίγος καλός προγραμματισμός χρειάζεται και μερικά ευρώ βέβαια –που όμως μέχρι πέρυσι δεν έφταναν ούτε για δυο μέρες σε ξενοδοχείο– φέτος μπορούν να σας πάνε σε τόπους μακρινούς κι ονειρεμένους.
Στη Βουδαπέστη ήμουν τα Χριστούγεννα. Μέσα σε τρεις μήνες που ξαναπήγα τη βρήκα ασυγκρίτως φθηνότερη. Η Ουγγαρία, δεν μπορεί κάπου θα το πήρε το αυτί σας, τραβάει μεγάλα ζόρια, έκανε τρεις υποτιμήσεις και αυτό, συνδυασμένο με τα οικονομικότατα εισιτήρια που προσφέρουν η Ολυμπιακή και η Ουγγρική εταιρία Malev, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποφασίσετε μια 3ήμερη εξόρμηση στην αγκαλιά του Δούναβη.

Εδώ, υπάρχει προηγούμενο άρθρο μας για τη Βουδαπέστη

κι εδώ βίντεο του enlefkotv για το "Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: