Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Βιέννη, η πόλη ορχήστρα


Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την αυστριακή πρωτεύουσα είναι να περπατήσετε και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα. Στο «Ρινγκ» που περιβάλλει την παλαιά πόλη υψώνονταν άλλοτε τα τείχη που προστάτευαν τους κατοίκους από τους εχθρούς τους. Φυσικά μη παραλείψετε μια επίσκεψη στο φημισμένο Λούνα Πάρκ της πόλης Prater & Giant Ferris Wheel (“Riesenrad”)

Αξίζει να δείτε

Το ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz), που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού που το εσωτερικό του θα σας μαγέψει. Αν θελήσετε να έχετε και μια άποψη της Βιέννης αρκεί να ανεβείτε τα 363 σκαλοπάτια που οδηγούν στο «καμπαναριό».

Ο πεζόδρομος που ξεκινάει από την πίσω πλευρά του ναού είναι η Kärntner Straße που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. Εκεί θα βρείτε ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι πιο γνωστοί διεθνείς οίκοι μόδας. Βέβαια οι τιμές είναι αρκετά...αλμυρές, αλλά αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ίδιους τους Βιεννέζους κι όταν οι πόρτες των καταστημάτων κλείσουν η "Graben" είναι ο χώρος για τη βραδινή βόλτα, τα ραντεβού, τα υπαίθρια bonbon με τις καραμέλες, οι καντίνες με τα "βουρστ" (τα περίφημα γερμανικά λουκάνικα) και τους διάφορους γραφικούς τύπους που παίζουν ή τραγουδούν για τους περαστικούς.

Και όσοι νομίζουν ότι είναι τυχεροί ή τους... τρώει η τσέπη τους, στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το καζίνο της πόλης (Kärntner Straße 41) στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσετε είσοδο, για να μπείτε.

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε την Όπερα της Βιέννης στη Karlsplatz, η οποία βρίσκεται στο τελείωμα της "Graben" και είναι ένα επιβλητικό κτίριο κτισμένο τον περασμένο αιώνα. Κι αν η πεζοπορία σας άνοιξε την όρεξη και θέλετε να έχετε ένα "αυτοκρατορικό γεύμα" τότε ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ΚΟΡΣΟ, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Bristol, ένα από τα πιο παραδοσιακά και πολυτελή της Βιέννης. Ζητείστε να σας φέρουν το Elizabeth menu.

Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στα δύο παλάτια, το χειμερινό Ηofburg και το θερινό Schönbrunn Palace (Σένμπρουν), που χρησιμοποίησε σαν κατοικία ο Φραγκίσκος Ιωσήφ με τη σύζυγο του αυτοκράτειρα Σίσι (ήξερε ελληνικά και της τα δίδαξε ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Χριστομάνου). Στα δύο αυτά παλάτια είναι αποτυπωμένη όλη η ζωή των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων που κυβέρνησαν για 600 χρόνια. Μέσα, τα πορτραίτα, τα σαλόνια, οι κρεβατοκάμαρες, οι χώροι υποδοχής, τα σερβίτσια και άλλα αντικείμενα, όλα "φορτωμένα" με χρυσό και ασήμι -όπως ταιριάζουν στους αυτοκράτορες. Στο «Σένμπουρν» σ' ένα από τα κτίρια του τεράστιου κήπου που περιβάλλει το ανάκτορο διατηρούνται οι άμαξες που χρησιμοποιούσαν οι Αψβούργοι τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις όσο και για τις επίσημες ή σημαντικές τελετές καθώς και οι παιδικές άμαξες για τους μικρούς πρίγκηπες. Τα λείψανα όλων των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων φυλάσσονται στις υπόγειες στοές του "Καπουτσίνερ-γκρουφ" μιας εκκλησίας κτισμένης στα 1618. Aνάμεσα στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο Hofburg συγκαταλέγεται και ένα διαμάντι κολομβιανής προέλευσης, βάρους 2.860 καρατίων και ανυπολόγιστης αξίας. Επίσης στην αίθουσα με τους καθρέφτες του Schonbrunn ο Μότσαρτ έδωσε την πρώτη του βασιλική συναυλία, παρουσία της Μαρίας Θηρεσίας.

Μερικά ακόμη από τα πολλά και θαυμάσια αξιοθέατα της Βιέννης είναι το εντυπωσιακό νεογοτθικό δημαρχείο, το ελληνιστικό Κοινοβούλιο και η ισπανική σχολή ιππασίας (Spanish Riding School, Michaelerplatz 1) που ομολογουμένως πρέπει να επισκεφθείτε (είσοδος 15 ευρώ). Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και το ελληνικό εστιατόριο Grirchenbeisi που σύχναζε ο Ρήγας Φεραίος (βρίσκεται κοντά στο "Καπουτσίνερ-γκρουφ") και δίπλα από αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που χτίστηκε το 1500 από τον Έλληνα βαρόνο Σίνα.

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, αυτή την περίοδο παρουσιάζει δεκάδες ιστορικές ελληνικές εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται από τη φημισμένη Συλλογή του Αιμιλίου Βελιμέζη (1902-1946) σε μεγάλη έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2007. Επίσης, στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, παρουσιάζεται εδώ και δύο εβδομάδες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, η οποία θα διαρκέσει μέχρις τις 31 Μαρτίου 2007.

Η Βιέννη έρχεται δεύτερη, μετά τη Γενεύη, στην κατάταξη των ιδανικών πόλεων, στην αξιολόγηση των τόπων όπου οι γενικότερες υποδομές διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή διαβίωση. Βιέννη σημαίνει πολιτισμός. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Θα το αισθανθείτε από τον αέρα της πόλης που αφήνει την εντύπωση ότι χορεύει στους ήχους των συνθέσεων του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Γιόχαν Στράους. Διαθέτει 30 συνολικά σκηνές θεάτρου, 98 κινηματογράφους, 7 αίθουσες συναυλιών και 71 μουσεία. Στο Μπελβεντέρε εκτίθενται έργα των μεγάλων της νεότερης ζωγραφικής και γλυπτικής (12ο-16o αιώνα) όπως είναι ο Κλιμπτ, ο Κοκοτσκό και ο Σίλε.

Στο Κουνστάλε μπορείτε να δείτε ό,τι πιο μοντέρνο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική ενώ το Κουνστχάους (Kunsthansewien) που είναι κτισμένο με ένα πρωτοποριακό στυλ, στους 4 ορόφους στεγάζει τα έργα -περίπου 700- του δημιουργού του, ζωγράφου Hundertwasser, ο οποίος χρησιμοποιεί περί τα 1.100 χρώματα!! Από τον ίδιο είναι σχεδιασμένο και το κτίριο για την καύση και ανακύκλωση των σκουπιδιών. Και βέβαια δεν νοείται Βιέννη χωρίς να δοκιμάσετε τον Ζάχερ Τόρτε, το περίφημο κέικ σοκολάτα που μπορείτε να το βρείτε σε πολλά ζαχαροπλαστεία, αλλά αν θέλετε το ... «ορίτζιναλ» τότε να πάτε μόνο στο ζαχαροπλαστείο ΖΑΧΕΡ που το παρασκευάζουν με τη συνταγή που χρησιμοποιείτο για τον Φρανς Ζόζεφ.

Το βράδυ να πάτε στο Grinzing την περιοχή με τις γραφικές κρασοταβέρνες (Heurigen όπως είναι γνωστά) και να απολαύσετε το πολύ καλό κρασί που σερβίρεται από τους αμπελώνες της Βιέννης, τους καλούς μεζέδες και τις μελωδίες παραδοσιακών αυστριακών τραγουδιών. Στις παραδοσιακές κρασοταβέρνες, μπορείτε να ακούσετε ήχους του μουσικού ιδιώματος Schrammel. Παίζεται, συνήθως, από ορχήστρα που περιλαμβάνει βιολί, ακορντεόν, κιθάρα και κλαρινέτο. Αυθεντική μπυραρία με εξαιρετικό φαγητό είναι το Die Beinorgel (Backrstrasse 2). Για Βιεννεζικό σνίτσελ η σωστή διεύθυνση είναι το Figimuller (Wollzeile 5) και για θηριώδεις και ποιοτικές μερίδες που προσελκύουν ντόπιους και φοιτητές πάτε στο Katholikes Studenthaus Mensa (Ebendorfestrasse 8). Στέκι δημοσιογράφων –κάτι θα ξέρουν- είναι το Café Salzgriess (Marc Aureistrasse 6). Ηansen (Wippingerstrasse 34), κοντά στο Χρηματιστήριο για ριζότο και γαρίδες. Kunsthaus Wien (Untere Weissferberstrase 13) για βιεννέζικα και θαλασσινά πιάτα με έκπληξη το σέρβις.

Αν θέλετε να έχετε μία πανοραμική θέα της Βιέννης με το Δούναβη να τη διασχίζει, ανεβείτε στο Κάλεμπεργκ, τον πιο ψηλό λόφο της πόλης η το καλύτερο ν ανεβείτε στον πύργο που γυρίζει αργά ενώ ταυτόχρονα θα πίνετε τον καφέ σας. Αν σας αρέσουν τα παγωτά πάτε στη Gelateria (Hoher Markt 4), θα καταλάβετε γιατί οι Βιεννέζοι έχουν πάθος με το παγωτό μες΄ το χειμώνα.

Περισσότερα για την πόλη ορχήστρα μπορείτε να δείτε σ' αυτό το σύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: