Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Τα εύσημα στη μαμά


Σήμερα, να μη ξεχάσεις να πείς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στη μαμά σου. Τον πιο κοντινό σου άνθρωπο που είναι αστείρευτη πηγή τρυφερότητας και δύναμης.
Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τη Θεά Γαία (Μητέρα Γη) κάθε άνοιξη. Την γιορτή αυτή διαδέχθηκε μια άλλη γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, την Ρέα, που ήταν μητέρα του Δία και συνεπώς όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η Γιορτή της Μητέρας ήταν αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου με 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας.
Πλησιάζοντας την σημερινή εποχή θα συναντήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα, την δασκάλα Άννα Τζάβρις (Anna Javris), να αγωνίζεται για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1915 όπου το Κογκρέσο καθιέρωσε την γιορτή αυτή.
Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει την Γιορτή της Μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: