Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Στη Χάλκη διδάσκουν την τέχνη της ...βραδύτητας


Τα σπίτια του Εμπορειού, της θαλασσινής πολιτείας που πλούτισε όταν οι Χαλκίτες ξενιτεύτηκαν στην Μπαρμπαριά μηχανικοί στα σφουγγαράδικα, κατηφορίζουν από την πλαγιά του γυμνού βουνού ως το λιμάνι, με τα μπαλκόνια κρεμασμένα πάνω από το νερό. Πετρόχτιστα νεοκλασικά με θέα τη θάλασσα, τα περισσότερα σήμερα νοικιάζονται σε αγχωμένους παραθεριστές που θέλουν να ζήσουν την απόλυτη detox εμπειρία διακοπών: ξυπνάς, βγαίνεις στη βεράντα, βουτάς στο διάφανο νερό!
Σούρουπο στη Χάλκη, αλλά το ρολόι μπροστά στο δημαρχείο σταματημένο στις 4:20, κανείς δεν θυμάται από πότε, λες κι ένα αόρατο χέρι έχει κάνει pause στο χρόνο. Οι μικρομάνες κατηφορίζουν με τα καρότσια στην πιάτσα φορώντας τα απογευματινά. Η νεολαία παίζει ποδόσφαιρο στο προαύλιο που μοιράζεται το σχολείο με δύο ολόλευκα εκκλησάκια, τον Αϊ-Γιάννη και την Παναγιά Πλακεριώτισσα, βαθιά μπαλιά με τέρμα το Αιγαίο!
Η Χάλκη είναι ένα όμορφο νησί, ήσυχο, παραδοσιακό. Ακόμα και νέοι άνθρωποι το ζητούν αυτό, να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της πόλης. Μέσα στην ησυχία εδώ ακούγονται τα πάντα...

--- Εδώ η Χάλκη σε εικόνες

--- Εδώ η Χάλκη σε βίντεο

--- Εδώ παραλίες, έθιμα, εκδηλώσεις, αξιοθέατα, τηλέφωνα

--- κι εδώ οι ιστοσελίδες του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: