Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ευ-Πόρος πολλών αστέρων


Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το ιστορικό Ρολόι του, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα.Από εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.

Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι. Στο κέντρο βρίσκονται το Δημαρχείο το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων - Πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους...» έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης. Βέβαια πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε, αλλά και στις μέρες μας είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς. Ο Πόρος είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του. Στην αποβάθρα των καραβιών, βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί. Από 'κει ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές.

Περισσότερα για το θέμα σ΄αυτό το σύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: