Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Όταν το φαγητό γίνεται έργο Τέχνης


Θεωρείται το πιο «απλησίαστο» εστιατόριο του κόσμου. Είναι το elΒulli, του διάσημου σεφ Φερράν Αντριά, για τον οποίο σας μίλησα κι άλλες φορές. Βρίσκεται στην Κόστα Μπράβα, 150 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, αυτό το μυθικό εστιατόριο, που λειτουργεί 6 μήνες το χρόνο, δέχεται κάθε σεζόν δύο εκατομμύρια αιτήματα για κρατήσεις, αλλά εξυπηρετεί τελικά 8.000 τυχερούς.

Οι άλλοι που “τρώνε πόρτα”, μπορούν να παρηγορηθούν διαβάζοντας το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Φερράν Αντριά. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να γνωρίσουν τα παρασκήνια της δημιουργικής κουζίνας του 46χρονου Kαταλανού σεφ.
Βέβαια οι συνταγές του βιβλίου είναι πολύ τολμηρές, όπως: σφαιρίδια μοτσαρέλας, με αφρό καρότου, σκόνη φουντουκιού και μπαχαρικά της Κόρδοβας.
Για να μαγειρέψεις πρέπει απαραίτητα να ξεσκονίσεις λίγο και τις γνώσεις χημείας που έμαθες στο σχολείο.

Κάθε δείπνο στο elΒulli διαρκεί τέσσερις ώρες, σαν μια μεγάλη παράσταση όπερας, ας πούμε. Οι γευσιγνώστες λένε ότι πολλά πιάτα μοιάζουν να πέφτουν από άλλο πλανήτη, όπως το φοντύ από συκώτι βατραχόψαρου, με πόντσου, κουμκουάτ, λευκό σησάμι και υγροποιημένο ροδάκινο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως ότου να γίνει διάσημος και μέχρι να φτάσει στην πλήρη αποδοχή ο Αντριά έχει περάσει από το στάδιο της αμφισβήτησης ακόμη και της καταγγελίας. Το 2008 ο ένας Βαρκελωνέζος σεφ με τρία αστέρια στον οδηγό Μισλέν, είχε κατηγορήσει τον Αντριά ότι «δηλητηριάζει τους πελάτες του με χημικά προϊόντα». Η καταγγελία επαναλήφθηκε σε βιβλίο του Γερμανού δημοσιογράφου Γκεργκ Τσίπρικ.

- «Η μοίρα κάθε πρωτοπορίας είναι να δέχεται επιθέσεις» απαντά σε όλα αυτά ο Φερράν Αντριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: