Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αιγαίου


Στα Μούγλα έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο έκθεση, συνέδριο και φόρουμ Τούρκων και Δωδεκανήσιων αρχιτεκτόνων με θέμα "Αειφορική προσέγγιση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Αιγαίου". Έγιναν παρουσάσεις παραδοσιακών οικισμών του τόπου μας- Λίνδος,Σύμη, παρουσίαση τη ιστορίας της παλιάς πόλης της Ρόδου και της Κω.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών παραγόντων αποτέλεσαν και τον κύριο κοινό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της περιοχής γίνεται μια προσπάθεια ώστε να βρεθούν κοινοί τρόποι στην εξελικτική πορεία της. Σκοπός της συνάντησης ήταν η δράση μ΄ένα κοινό σημείο αναφοράς, τη Φύση.Και πάνω απ' όλα η καθιέρωση της διατήρησης και της προστασίας της αρχιετεκτονικής κληρονομιάς των δυο τόπων.

Μιλώντας για το θέμα ο Παναγιώτης Βενέρης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου, είπε ότι σκοπός είναι η καθιέρωση της αρχιετεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής από τους ίδιους τους δικαιούχους της. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων μίλησε επίσης και ο Γιάννης Μαρουλάκης, πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Ρόδου, ενώ τις υπόλοιπες μέρες έκαναν παρεμβάσεις και επαγγελματικές εισηγήσεις αρκετοί ομιλητές από τη Ρόδο, την Κω και τα Μούγλα.

Συζητήθηκε ένα πλάνο συνεργασίας για τις δυο χώρες με κοινό στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος μέσα στην παράλληλη ιστορία των δυο χωρών, ενώ παρουσιάστηκε από την πλευρά των Ροδίων η αναστήλωση του τζαμιού του Σουλεϊμάν στη Δωδεκανησιακή πρωτεύουσα.

Το φόρουμ έγινε στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ατατούρκ του Πανεπιστημίου Μούγλων και άρχισε με εισηγήσεις από το νομάρχη Μούγλων Δραχμέτ Αλτιπαρμάκ, από τον δήμαρχο Μούγλων Δροσμάν Γκιουρούν, από τον προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Σινάν Ακγιουρτλακλί, την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Μάρω Φίλιππα- Αποστόλου, τον αρχιτέκτονα Τζενκίζ Μπεκτάς και τον καθηγητή Δρ. Ατίλλα Γιουτζέλ.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών παραγόντων αποτέλεσε και τον κύριο κοινό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της περιοχής πολλοί από τους ομιλητές υποστήριξαν και υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν καινούργιους τρόπους στην εξελικτική πορεία της.

Μια άλλη συνάντηση θα γίνει με παρόμοιο περιεχόμενο το επόμενο Φθινόπωρο στη Ρόδο και μετά από αυτή θα ακολουθήσει ένα κοινό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: