Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Συναυλίες σε εκκλησία μας στην Κωνσταντινούπολη

Για τον εορτασμό της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 διοργανώθηκε λαϊκή μουσική συναυλία σε έναν από τους αγιότερους χώρους, την ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αγία Ειρήνη, ήταν η πρώτη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε από τον Κωνσταντίνο το Μέγα τον 4ο αιώνα και αναστηλώθηκε από τον Ιουστινιανό. Θεωρείται ότι στη θέση της υπήρχε προχριστιανικός ναός. Συνέχισε να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός και για μερικές δεκαετίες μετά την Άλωση. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την φρουρά του ανακτόρου του Τοπ Καπί και, αντίθετα με άλλα μεγάλα κτήρια χριστιανικών ναών, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τόπος μουσουλμανικής λατρείας. Από τη δεκαετία του 1930, μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο λειτουργεί ως μουσείο και χώρος μουσικών, κυρίως, εκδηλώσεων του ετησίου Φεστιβάλ της Πόλης.

Σήμερα, η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά εκτός Δευτέρας, αλλά μόνο με ραντεβού.

Ως εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας “Free Αgia Sophia Council” ως ναού της Ορθοδοξίας, αλλά και όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο που πιστεύουν στον απόλυτο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου «Free Αgia Sophia Council of Αmerica» και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου έκανε χθες δηλώσεις στα «ΝΕΑ» εκφράζοντας την αγανάκτησή του που «το τουρκικό κράτος αποφάσισε το 2009 με τον πιο αισχρό τρόπο να δείξει την πολιτιστική του “ωριμότητα”.

Η χρήση αυτού του ιερού χώρου για σκοπούς ξένους, αντίθετους προς τον προορισμό του, όπως συναυλίες, επιδείξεις μόδας και καλλιστεία (!), τη στιγμή που απαγορεύεται η χρήση της ως χώρου προσευχής και εκκλησιασμού, εκφράζει αναχρονιστική οθωμανική νοοτροπία.

Θα ήθελαν οι γείτονες μας η αυριανή συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου, να γίνει στο οθωμανικό τζαμί της Παλιάς Πόλης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: