Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Διακοπές στη Χιλή

H μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου ανήκει σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, στο San Alfonso del Mar της Χιλής. Το πλάτος της είναι 200 μέτρα, το μήκος ένα χιλιόμετρο, το βάθος της 35 μέτρα και για να γεμίσει χρειάζεται 250 χιλιάδες κυβικά νερό!

Στη Χιλή μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο Chileno de Arte Precolumbino όπου θα θαυμάσετε απομεινάρια του προκολομβιανού πολιτισμού, 4500 χρόνων πρίν, το μουσείο τέχνης Solidaridad Salvador Allende, που στεγάζεται σε ένα παλαιό μέγαρο, έχοντας εκθέματα της δεκαετίας του 70 από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και το πάρκο Metropolitano όπου μπορείτε είτε να χαλαρώσετε στους παραδεισένιους κήπους του ή κοντά στις πισίνες ή ακόμα και να επισκεφθείτε το ζωολογικό του κήπο και να κάνετε βόλτα με τελεφερίκ.

Η Χιλή κατακτήθηκε από τους Ισπανούς μετά από ενέργειες του Πέδρο ντε Βαλδιβία, που πολέμησε ενάντια στους Ίνκας και τους Αραουκάνους (1535-1553) και ίδρυσε το Σαντιάγκο (1541). Τα πρώτα επαναστατικά κινήματα έγιναν το 1810 με τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης, εξαρτημένης από τον ισπανικό θρόνο. Η ανεξαρτησία επιτεύχθηκε με την άφιξη των Αργεντινών κάτω από τις διαταγές του Χ. Ντε Σαν Μαρτίν (1817) μετά τις νίκες στο Κακαμπούκο (1817) και στο Μάϊπο(1818). Η δημοκρατία ανακηρύχθηκε μετά την ήττα του ισπανικού στόλου και την κατάκτηση της Λίμα ( 1821). Από το 1879 μέχρι το 1883 η Χιλή συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού ενάντια στη Βολιβία και το Περού, που επέτρεψε την κατάκτηση των αλυκών της Ατακάμα, Κομπίγια και του Ταραπακά και των εδαφών της Τάκνα (που ξαναδόθηκε στο Περού το 1929) και της Αρίκα. Στην εσωτερική πολιτική καθοριστικό βάρος είχαν πάντα οι ένοπλες δυνάμεις, που υποστήριζαν μια ιδιαίτερα ήπια πολιτική γραμμή. Τη μεταπολεμική περίοδο υπήρξαν νέες προοπτικές με την εκλογή στην προεδρία του χριστιανοδημοκράτη Ε. Φράι (1964). Το 1970 κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες και σοσιαλδημοκράτες έθεσαν στις προεδρικές εκλογές ένα μόνο υποψήφιο, το Σαλβαδόρ Αγιέντε, που το Σεπτέμβριο πήρε την πλειοψηφία, ξεκινώντας ένα μεγάλο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που σταμάτησε απότομα από το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1973, με το οποίο εδραιώθηκε η στρατιωτική δικτατορία με επικεφαλής τον στρατηγό Α. Πινοσέτ (από το 1974 ανώτατος αρχηγός του έθνους). Τον Ιανουάριο του 1978 ένα λαϊκό δημοψήφισμα διπλής νομιμότητας εδραίωσε τον Πινοσέτ στην κυβέρνηση. Αλλά με ένα νέο δημοψήφισμα του1988 το εκλογικό σώμα τάχθηκε εναντίον του Πινοσέτ και του στρατιωτικού καθεστώτος, και στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1989 εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο χριστιανοδημοκράτης Πατρίκιος Αϊλουίν, που στην προσπάθειά του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας έπρεπε να αντιμετωπίσει την έντονη ανάμειξη των στρατιωτικών. Ο Πινοσέτ παρέμεινε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και μετά τις εκλογές του 1993, στις οποίες νίκησε ο χριστιανοδημοκράτης Ε. Φράι, γιος του προέδρου του ‘ 60.

Εδώ βίντεο με τη μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο.

Περισσότερα για τη Χιλή σ' αυτό το σύνδεσμο

Εδώ, τουριστική περιήγηση στη Χιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: