Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ψαροκατάσταση στα Στεγνά



Πρώτο τραπέζι παραλία, πόστο πλάι στο κύμα, ψαροκατάσταση και ούζο Μίνι παρακαλώ...

Αυτή τη φορά, ταξιδέψαμε σε χαλαρά, παραδοσιακά ταβερνάκια με όχημα το πιάτο, στα Στεγνά λίγο πριν τον Αρχάγγελο. Και βέβαια σ ένα τέτοιο περιβάλλον οι θαλασσινοί θησαυροί προτρέπουν σε ιχθυολατρεία -αυτή η «πίστη» δεν ξεθωριάζει.

Πιάσαμε λοιπόν τραπέζι πλάι στο κύμα για άρωμα αλμύρας εις διπλούν, ξεκινήσαμε με παρέλαση καλούδια της θάλασσας (κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια) και μέχρι να προσγειωθούν στο πιάτο τα σωστά ψημένα ροζέτια, δοκιμάσαμε συμιακό γαριδάκι, μελωμένο κρασάτο χταπόδι και άλλα ωραία, όπως το αυθεντικό χωριάτικο σταρένιο ψωμάκι. Μέχρι και το αλάτι στο τραπέζι μας φυσικό προιόν χωρίς καμμία επεξεργασία ,ούτε εμπλουτισμούς. Καθαρό αλάτι της θάλασσας που που έχει συλλεχθεί από τις γύρω βραχώδεις ακτές.

Αδιαμφισβήτητος σταρ του τραπεζιού τα ροζέτια με τη μπόλικη σκορδαλιά από πάνω. Η σάρκα του ψαριού αυτού είναι σαν το …μετάξι. Και μοσχοβολά θάλασσα. Στα αγγλικά λέγεται Pearly razorfish . Στη λοιπή Ελλάδα είναι γνωστά με το όνομα κάτσουλες (Xyrichtys novacula) και αρκετοί τις απολαμβάνουν τηγανισμένες σε βούτυρο! Στο Μικρολίμανο ο Δουράμπεης επιμένει πως «αυτό ψαράκι θέλει το βούτυρό του».

Ο στομαχικός ίλιγγος τέλειωσε με γλυκό κουταλιού από κυδώνι, παραδοσιακό χωρίς χημικά συντηρητικά.

Στα Στεγνά η παραλία είναι ένα κι ένα για αληθινές στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας. Αφήστε το βλέμμα να χαθεί στο βάθος του ορίζοντα, προσπαθώντας να ξεχωρίσετε τη θάλασσα από τον ουρανό. Αφουγκραστείτε το κύμα, γιατί είναι ο μόνος "θόρυβος" που θα σας ενοχλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: