Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ισπανικό έθιμο με ρίζες από την ...Κρήτη

Εδώ και χίλια χρόνια στη βασκική πόλη Ιρούνια (Παμπλόνα στα Ισπανικά) στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του πολιούχου της Αγίου Φερμίνου με κυριότερη εκδήλωση το πασίγνωστο πλέον "Κυνηγητό των Ταύρων". Είναι μια παγανιστική τελετουργία που οι ρίζες της χάνονται στη Μινωική Κρήτη.

Το "Εντζιέρο", όπως ονομάζεται η φιέστα στη βασική γλώσσα, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, που αφπήνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή. Η χθεσινή όγδοη και προτελευταία ημέρα των εορτών προς τιμήν του πολιούχου της Παμπλόνα Σαν Φερμίν κύλησε πιο ήσυχα για τους ένα εκατομμύριο επισκέπτες της πόλης της Ισπανίας.

Τις προηγούμενες ημέρες οι «ταυροδρομίες» στα στενά σοκάκια της πόλης προκάλεσαν τον θάνατο ενός 27χρονου βρετανού τουρίστα και τον τραυματισμό πολλών που θέλησαν να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει καταδιωκόμενοι από μαινόμενους ταύρους.

Από το 1924, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Αυτοί, φαίνεται, δεν είχαν τη ...χάρη του Αγίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: