Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Φόρος στα σκάφη αναψυχής

Η Κυβέρνηση επιδιώκοντας τα “εδώ-και-τώρα” έσοδα, δίνει τη χαριστική βολή στον Θαλάσσιο Τουρισμό, επιβάλλοντας φόρους επί “δικαίων και αδίκων”».

Με αφορμή τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση των σκαφών, που περιλαμβάνονται στο νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, έκανε (πριν λίγο) την εξής δήλωση:

«Έχουμε ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση να φορολογηθούν τα σκάφη αναψυχής, είτε αυτά ήταν επαγγελματικά, είτε ήταν ιδιωτικά. Η Κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματική εικόνα, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το, απολύτως λογικό, αίτημα της κοινής γνώμης για φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, παρουσιάζοντας ως “σκαφάτους” (κατά την έκφραση του κ. Παπαθανασίου) τους πάντες: είτε είναι ιδιώτες, είτε είναι επαγγελματίες του κλάδου του Θαλάσσιου Τουρισμού. Στα επιχειρήματά της όμως, δεν υπάρχει σχεδόν καμία λογική – εκτός από την προφανή του «έχω ανάγκη από ρευστό εδώ-και-τώρα».

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός για μια χώρα όπως η Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι ίσως ο πιο αναπτυγμένος τουριστικός της κλάδος. Στην πραγματικότητα όμως, μιλάμε για έναν κλάδο ο οποίος δεν έχει στηριχθεί ποτέ στην πράξη από την Πολιτεία, ενώ αντιθέτως οι μαρίνες και οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για την ανάπτυξή του, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Επιπροσθέτως, είναι ο κλάδος ο οποίος έχει πληγεί σε σοβαρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με πτώση των ναυλώσεων που ξεκινά από το 50% και φθάνει μέχρι και πάνω από το 70%. Οι δε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες μας στο συγκεκριμένο τομέα (Τουρκία, Κροατία, κλπ) βλέπουν την ίδια στιγμή τα έσοδα τους από το Θαλάσσιο Τουρισμό, να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούςΤο προφανές πρόβλημα της Κυβέρνησης, εστιάζεται στο γεγονός ότι αδυνατεί (ή δεν επιθυμεί στην πράξη τελικά…) να θεσμοθετήσει κριτήρια, με βάση τα οποία να διαχωρίζονται αντικειμενικά και αποτελεσματικά, τα επαγγελματικής από τα ιδιωτικής χρήσης σκάφη αναψυχής. Και παρόμοιοι τρόπο υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Όμως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπήκαν καν στον κόπο να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις που τους κατέθεσαν οι φορείς των επαγγελματιών, δεδομένου ότι ποτέ δεν έκαναν μαζί τους έναν ουσιαστικό διάλογο. Παραβλέποντας λοιπόν όλες τις προτεινόμενες λύσεις, καταφεύγουν σήμερα στην (εξαιρετικά «βολική») λύση του να επιβάλλουν επί «δικαίων και αδίκων» εξοντωτικούς φόρους…με το μέτρο. Επιλέγουν με τον τρόπο αυτό, την προοπτική του να εισπράξουν πρόσκαιρα έσοδα αλλά μεσοπρόθεσμα να εξαφανίσουν στην κυριολεξία, έναν από τους πιο προνομιακούς και δυναμικούς κλάδους του Ελληνικού Τουρισμού, διώχνοντας τους πάντες από τη χώρα.

Είναι άξιο απορίας, εάν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λογική αυτή και θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη και κυρίως όλοι οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του Τουρισμού και ειδικά του Θαλάσσιου Τουρισμού, εάν είχε ζητηθεί εκ των προτέρων η γνώμη του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και εάν και αυτός είχε συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Εάν διαφωνεί ή εάν δεν είχε καν ερωτηθεί, ας βγει τουλάχιστον να το δηλώσει ευθέως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: