Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Καθυστερούν τα απομνημονεύματα του Σιράκ επειδή ...κάπνιζε

Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο 7.000 κατοίκων της πόλης κάθε χρόνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν ενήλικες να καπνίζουν στο πάρκο και οι μη καπνιστές δεν πρέπει να υποχρεούνται να αναπνέουν τον καπνό των διπλανών τους, είπε ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ, που υπήρξε καπνιστής και είναι σήμερα λυσσώδης πολέμιος της βλαβερής συνήθειας. Η Νέα Υόρκη δεν θα είναι η πρώτη πολιτεία που θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, καθώς το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί στη Γιούτα, τη Λουιζιάνα, το Μέιν και την Καλιφόρνια.

Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι για καλό μας, αλλά δεν είχαμε φανταστεί πως θα είχε τόσο γρήγορα οφέλη για την υγεία.
Κατά 10% μειώθηκε σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα νέας έρευνας ο αριθμός των καρδιακών προσβολών στην Αγγλία εξαιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μέσα σε έναν χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου, τον Ιούλιο του 2007
Μείωση 14% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών κατέγραψε άλλη έρευνα στη Σκωτία, όπου η απαγόρευση εφαρμόστηκε έναν χρόνο νωρίτερα, το 2006.
Ανάλογα θετικά νέα έρχονται τόσο από τη Γαλλία, όπου ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία εξαιτίας καρδιακής προσβολής μειώθηκε κατά 15% μέσα σε έναν χρόνο από την απαγόρευση του καπνίσματος, όσο και από την Ιταλία και την Ιρλανδία που κατέγραψαν μείωση της τάξης του 11%. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν πως ακόμα μεγαλύτερα οφέλη - μείωση στην επίπτωση του καρκίνουθα επιβεβαιωθούν με τον καιρό.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η είδηση ότι η έκδοση των απομνημονευμάτων του Ζακ Σιράκ θα καθυστερήσει λόγω ξαφνικής αλλαγής εξωφύλλου την τελευταία στιγμή. Αιτία; ο τέως πρόεδρος εμφανιζόταν σε φωτογραφία κρατώντας ένα τσιγάρο. Υπενθυμίζεται πως ο Σιράκ ήταν ως το 1988 μανιώδης καπνιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: