Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Άρωμα γυναίκας στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε στις 11:30 σήμερα (14/10) - ενώπιον του αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου - η τελετή ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, οι οποίοι αναδείχθηκαν από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Στη νέα Βουλή, το ΠΑΣΟΚ έχει 160 έδρες, η ΝΔ 91, το ΚΚΕ 21, ο ΛΑΟΣ 15 και ο ΣΥΡΙΖΑ 13. Το ένα τρίτο των εδρών καταλαμβάνεται από βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά, ενώ πάνω από τριάντα βουλευτές που έχουν συγγενική σχέση με παλαιούς πολιτικούς ορκίστηκαν στη νέα Βουλή.

Όσο πάνε και αυξάνονται οι γυναικείες παρουσίες στη Βουλή. Αν και η κατεξοχήν πλειοψηφία είναι άνδρες, πενήντα μια γυναίκες – μια περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή- βρίσκονται στα έδρανα, αποτελώντας περίπου το 1/6 της καινούργιας Βουλής.

Πέντε είναι Υπουργοί και τέσσερις Υφυπουργοί. οι περισσότερες όλων των εποχών. Το ΠΑΣΟΚ κατέχει και πάλι την πρωτιά με 33 γυναίκες βουλευτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Β΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ έχει 7 γυναίκες βουλευτές, ενώ η ΝΔ ούτε μια!

Στα Δωδεκάνησα εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα βουλευτής, η η 32χρονη οικονομολόγος Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, που είναι ένα από τα νέα πρόσωπα της Βουλής. Προσπέρασε δύο άνδρες συνυποψηφίους της, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον επί χρόνια βουλευτή και πολιτευτή Αναστάσιο Καραμάριο

Πώς αισθάνεστε που είστε η πρώτη γυναίκα που οι Δωδεκανήσιοι στέλνουν να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή, τη ρώτησε η "Ελευθεροτυπία" και η Μίκα απάντησε:

«Μεγάλη χαρά, γιατί δικαιώθηκαν οι κόποι μου, γιατί οι συμπατριώτες μου αναγνώρισαν τους αγώνες μου, αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης, γιατί είμαι και η πρώτη γυναίκα που πηγαίνει από τον νομό στη Βουλή, αλλά και η μοναδική γυναίκα που εκπροσωπεί τη Ν.Δ.».

Aν μου επιτρέπεται να κάνω ένα σχόλιο... Προσωπικά της πάω πολύ τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική γιατί εκτός που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι άνδρες, οι γυναίκες είναι επιπλέον πιο ευαίσθητες, πρακτικές και ικανές να ανταποκρίνονται σε πολλές υποχρεώσεις παράλληλα. Οι γυναίκες έχουν ευρηματικότητα, πείσμα, πάθος, δύναμη για να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα. Προσόντα χρήσιμα, κυρίως στην πολιτική.

Τώρα αν είναι και πρωτάκια στη Βουλή, όπως η Μίκα ιατρίδη, ακόμα καλύτερα γιατί η ανανέωση προσώπων και ιδεών φρεσκάρει το πολιτικό σύστημα. Του αλλάζει εικόνα και νοοτροπία.

Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον πολιτικό λόγο. Καταργούν τα στερεότυπα και τα «κλισέ». Πείθουν περισσότερο τους πολίτες, γιατί ακούν καλύτερα τα προβλήματα. Ταιριάζουν περισσότερο με την κοινωνία. Εξ άλλου το μέλλον φτιάχνετε με νέους και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε.

Εν τω μεταξύ, αύριο (15/10), θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου της Βουλής, θέση για την οποία το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο, όταν έκλεισε αιφνιδιαστικά.

Την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: