Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Κάντιθ, η ισπανική πόλη της χαράς

Θα το δεις να στέκει στη μέση του Ατλαντικού σαν πλοίο ασάλευτο εδώ και 3.000 χρόνια. Σχεδόν όλα τα τραγούδια των alegrias – φλαμένκο ρυθμός, τραγούδι και χορός- στους στίχους τους μιλάνε για το Κάντιθ. Η πόλη είναι η μητέρα των alegrias, λέξη που στα ισπανικά σημαίνει χαρά.

Το Κάντιθ είναι μια ακμάζουσα οικονομική πόλη του ισπανικού Νότου, με 135.000 κατοίκους και πολύ μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών. Η τοπική οικονομία όμως δεν έχει υπνωτισθεία από το εύκολο κέρδος των τουριστικών υπηρεσιών και της υποσχέσεις της τουριστικής μονοκαλλιέργειας. Έτσι το Κάντιθ εξακολουθεί να διαθέτει κραταιά οικονομική ζωή σε τομείς παραγωγής και υπηρεσιών, που σχετίζονται με τη μακρά και στερεή σχέση της πόλης με τη ζωή της θάλασσας.

Ναυτιλία, αλιεία και ναυπηγική είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της θαλάσσιας οικονομίας της, οι οποίοι συμπληρώνονται από το ευρισκόμενο σε προνομιακή θέση λιμάνι του Κάντιθ – στο ξεκίνημα του Ατλαντικού ωκεανού- το οποίο αποτελεί σημαντική πύλη εξαγωγών των ισπανικών προϊόντων προς τις χώρες της Αμερικής. Η γεωγραφία επεφύλαξε για το ασφαλές λιμάνι φυσικό λιμάνι της πανέμορφης ανδαλουσιανής πόλης το ρόλο της σημαντικότερης βάσης του βασιλικού στόλου της χώρας, κατά την περίοδο που αναπτυσσόταν η ισπανική αποικιοκρατία. Επίσης το Κάντιθ υπήρξε το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εισόδου στο ισπανικό έδαφος των λεηλατημένων θησαυρών που υφάρπαξαν από τους ντόπιους αμερικανικούς πληθυσμούς οι κονκισταδόρες και οι πρώτοι έποικοι του Νέου Κόσμου, δραστηριότητα από την οποία προέκυψε η θεαματική οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική ακμή της πόλης κατά τον 16ο αιώνα.

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κάποιος για το Κάντιθ είναι ότι βρίσκεται σε μια πόλη που έχει λατρευτεί από τους κατοίκους της. Δεν το ακούς μόνο στα τραγούδια τους, το βλέπεις στα μάτια τους κάθε φορά που ρωτάς κάτι γι’ αυτήν. Το δεύτερο είναι η αδυναμία τους στη θάλασσα και η στενή σχέση μαζί της. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθησή της τον 18ο αιώνα, οπότε αποτελεί κέντρο εμπορικών συναλλαγών, κυρίως λόγω θέσης, που απέφεραν ιδιαίτερα πλούτη και κίνηση.

Την πόλη του Κάντιθ χαρακτηρίζουν –όπως και πολλές άλλες πόλεις της Ανδαλουσίας- οι πολυάριθμες πλατείες: Plaza San Juan de Dios, Plaza Candelaria, Plaza de la Catedral, Plaza San Antonio, Plaza de la Mina, Plaza de Espana, Plaza de las Flores είναι μόνο κάποιες από αυτές. Στην Plaza de Espana κυριαρχεί το πάρκο με το μνημείο που έχει αφιερωθεί στο Σύνταγμα του 1812, έργο του γλύπτη Aniceto Marinas και του αρχιτέκτονα Lopez Otero.

Η είσοδος στην παλιά πόλη γίνεται από τις Puertas de Tierra (Πύλες της Γης). Η ιστορία για τα τείχη που παρέμειναν απόρθητα στην προέλαση των δυνάμεων του Ναπολέοντα, έχει και αυτή τη δική της θέση στα τραγούδια της πόλης.

Με την παραμικρή υπέρβαση του θερμόμετρου οι ντόπιοι, αλλά και από τις γύρω περιοχές εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους για περιπάτους πλάϊ στο κύμα, δίνοντας στην πόλη μια νέα ταυτότητα. Η πανέμορφη παραλία de la Caleta εντός της πόλης φρουρείται στα δεξιά της από το Castillo de Santa Catalina, ενώ στην αντικρινή πλευρά στέκει το Castillo de San Sebastian, προσφέροντας μοναδική θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: