Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια


Ο εμίρης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ ονειρευόταν να κάνει αυτή την πόλη-κράτος της ερήμου μια άλλη Σιγκαπούρη. Η κρίση όμως έβαλε τέλος στο όνειρό του.

Ο 62χρονος εμίρης έχει δύο συζύγους και 19 παιδιά, 8 γιους και 11 κόρες. Γράφει ποιήματα από παιδί. Επίσης έχει πάθος με το ποδόσφαιρο και είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τη Λίβερπουλ, μετά τη Ρόμα και στο τέλος έκανε μια προσφορά 400 εκατ. δολαρίων στον Μπερλουσκόνι για το 35% της Μίλαν. Το πραγματικό πάθος του όμως είναι οι καμηλοδρομίες και οι ιπποδρομίες: Ο ηγέτης του Ντουμπάι, έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες ιππασίας σε ηλικία 12 ετών ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άθλημα στην Αγγλία, όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ το 1966. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ είναι σήμερα ο ισχυρότερος ιδιοκτήτης καθαρόαιμων αλόγων κούρσας στην ιστορία του αθλήματος, με 700 άτια στην κατοχή του, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Στην Αγγλία, έχει στην ιδιοκτησία του λιβάδια για τα άλογά του συνολικής έκτασης 48.000 στρεμμάτων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 216 εκατ. δολάρια.

Σημαντική λεπτομέρεια: Το Ντουμπάϊ δεν έχει πετρέλαιο ( σε αντίθεση με το γειτονικό εμιράτο του Αμπού Ντάμπι), γι’ αυτό το «οικονομικό θαύμα» του ήταν μάλλον οφθαλμαπάτη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δημοσιογραφικές πληροφορίες το Ντουμπάι εξασφάλισε τα χρήματα που χρειαζόταν από την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι. Ως εκ τούτου θα αποπληρωθεί το χρέος 4,1 δισ. δολαρίων του κλυδωνιζόμενου οικονομικά κατασκευαστικού γίγαντα Nakheel που λήγει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: