Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η Πράγα των ερωτευμένων


Ο πρώτος προορισμός που μου έρχεται στο νου για την ημέρα των ερωτευμένων είναι η Πράγα. Αν θέλετε να ζήσετε κάτι πραγματικά μοναδικό, τότε προτιμήστε τα βουνά της Τσεχίας γι’ αυτή την γιορτή και κλείστε δωμάτιο στους πύργους-παρατηρητήρια Jested ή Praded. Λειτουργούν ξενοδοχεία μέσα και στους δύο πύργους. Έτσι, θα απολαύσετε μία εκπληκτική θέα των βουνών.
Ο πύργος jested βρίσκεται στα όρη Jizera, μία ώρα μακριά από την Πράγα, ενώ το Praded είναι στα βόρεια της Μοραβίας στα όρη Jeseniky. Και στα δύο μέρη, μπορείτε να περάσετε την μέρα σας κάνοντας σκι, μετά από μία ρομαντική βραδιά.

Οι δικές μου προτάσεις για του Αγίου Βαλεντίνου - αν, τελικά, πάτε στην Πράγα:

* Μία βραδινή κρουαζιέρα στον Μολδάβα με ζωντανή μουσική θα εντυπωσιάσει σίγουρα την αγαπημένη σας.

* Στο Aquapalace Praha πραγματοποιείται ξεχωριστό πρόγραμμα για την ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, διαγωνισμούς για ζευγάρια (βόλτα με την φάλαινα-δολοφόνο, μονομαχίες στο νερό και απελευθέρωση του συντρόφου) καθώς και ρομαντική κολύμβηση υπό το φως των κεριών. Το Aquapalace Praha είναι το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο στην Κεντρική Ευρώπη και βρίσκεται στα προάστια της Πράγας.

* Ατελείωτη ηρεμία και περιποίηση. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν εν συντομία την διαμονή στα ιαματικά λουτρά (spa) της Τσεχίας. Πολλά spa προσφέρουν ειδικά πακέτα για ζευγάρια (και όχι μόνο για την ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου). Στην Marianske Lazne το ρομαντικό πακέτο (2 νύχτες) προσφέρεται σε ζευγάρια, ενώ το Spa Aurora στο Trebon προσφέρει ρομαντική διαμονή (6 νύχτες). Πακέτο μόνο για ζευγάρια θα βρείτε και στα Spa Podebrady (2 διανυκτερεύσεις) σε μικρή απόσταση από την Πράγα.

Η Τσεχία καυχιέται για έναν μεγάλο αριθμό κάστρων και ανακτόρων που ξεπροβάλλουν σ’ όλη την χώρα. Σε κάποια απ’ αυτά, μάλιστα, μπορείτε να εξασφαλίσετε την διαμονή σας περνώντας αξέχαστες στιγμές σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό. Τέτοια είναι: Το ξενοδοχείο-κάστρο Kotera που βρίσκεται 10χλμ. από την Kutna Hora, μία πόλη που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά μοιάζει σαν να δημιουργήθηκε για να κάνουν βόλτα οι ερωτευμένοι. Σε μικρή απόσταση από την Πράγα βρίσκεται το ανάκτορο Mcely και το Dobris. Στην διαδρομή σας από την Πράγα στο Pilsen θα συναντήσετε το ανάκτορο Zbiroh, που επίσης προσφέρει διαμονή.

Μια που θα βρεθείτε στην Τσεχία θυμηθείτε τα μέρη που συνδέονται με την Δυναστεία των Λουξεμβούργων. Υπάρχουν σ’ όλη την Τσεχική Δημοκρατία. Επισκεφθείτε αυτές τις τοποθεσίες μέσα στο 2010, μια και φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από την άνοδό τους στον Τσεχικό θρόνο. Αν δεν το γνωρίζατε, χάρη στους Λουξεμβούργους η Πράγα έχει τόσο όμορφα κτίρια σήμερα.

Ο Καθεδρικός Ναός των St.Vitus, St.Wenceslas και St.Adalbert χτίστηκε από τον Κάρολο Δ’ και τον πατέρα του, Ιωάννη. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός καθεδρικός ναός στην Πράγα. Ο Ιωάννης των Λουξεμβούργων έδωσε άδεια η Παλιά Πόλη να έχει αυτονομία. Κατά την βασιλεία του Καρόλου Δ’, χτίστηκαν πολλά σημαντικά μνημεία στην πόλη – η Γέφυρα του Καρόλου, η οχύρωση της πόλης, το Πανεπιστήμιο της Πράγας που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο παλαιών πανεπιστημίων παγκοσμίως και πολλά εκκλησιαστικά κτίρια όπως το μοναστήρι Emauzy.

Μια πρότασή μου: Θα μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Γέφυρας του Καρόλου στο αντίστοιχο Μουσείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν σας αρέσει το μυστήριο, πηγαίνετε στον Πύργο της Γέφυρας στην Παλιά Πόλη, όπου γίνεται μία σύντομη παρουσίαση για τα αστρονομικά και αστρολογικά χαρακτηριστικά της Γέφυρας κατά την θεμελίωσή της.

Εκεί που σήμερα βρίσκεται η διάσημη λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ, κάποτε ο Κάρολος Δ’ με την συνοδεία του είχαν ανακαλύψει τυχαία μία θερμή πηγή. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο αυτοκράτορας, που λέγεται ότι πονούσε το πόδι του εκείνη την περίοδο, πείστηκε για τις θεραπευτικές ιδιότητες της πηγής και γι’ αυτό διέταξε να χτιστεί μία πόλη γύρω της. Η πόλη έγινε γνωστή σ’ όλο τον κόσμο για τις πηγές της.

Η πρότασή μας: Κατά την παραμονή σας στο Κάρλοβυ Βάρυ, επισκεφθείτε την Αγορά, όπου και θα βρείτε την Πηγή του Καρόλου Δ’ σε θερμοκρασία 64,5ºC. Ένας παλιός μύθος αναφέρει ότι σ’ αυτή την πηγή ο αυτοκράτορας γιάτρεψε το πόδι του.

Η βασιλεία του Ιωάννη των Λουξεμβούργων εξυμνείται κάθε χρόνο στο παραδοσιακό φεστιβάλ στο Jemnice με τον τίτλο Barchan. Σύμφωνα με τον θρύλο, το 1312 ο βασιλιάς έπρεπε να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Ούγγρων. Άφησε την εγκυμονούσα σύζυγό του, Βασίλισσα Ελισάβετ στο Jemnice και της έστελνε μηνύματα με αγγελιοφόρους. Το Jemnice βρίσκεται μόνο 25χλμ. από την ιστορική πόλη του Telc, που προστατεύεται και από την UNESCO. Μπορείτε να συνδυάσετε το φεστιβάλ με μία επίσκεψη σ’ αυτή την πόλη.

Βόλτες στα κάστρα

Το Krivoklat είναι ένα από τα πιο παλιά αυτοκρατορικά κάστρα στην Τσεχική Δημοκρατία. Λέγεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος είχε αηδόνια φυλακισμένα και τα άφηνε ελεύθερα κάτω από το παράθυρο της βασίλισσας Blanche για να της κελαηδούν. Επίσης, το Karlstejn είναι ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Τσεχίας και χτίστηκε από τον Κάρολο Δ’ ως μέρος φύλαξης των κοσμημάτων του στέμματος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κάστρου είναι το Παρεκκλήσι του Ιερού Σταυρού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την μοναδική συλλογή 129 έργων τέχνης του Master Theodoric στην μεγαλύτερη πινακοθήκη με πορτρέτα Τσέχων βασιλέων στην Τσεχική Δημοκρατία. Από τον Κάρολο Δ’ χτίστηκαν, επιπλέον, τα κάστρα Kasperk στην Sumava, Radyne στο Πίλσεν και Hradec κοντά στην Hluboka.

Το κάστρο Strekov δεσπόζει στους βράχους στον ποταμό Έλβα και είναι ένα από τα πιο ρομαντικά στην Τσεχική Δημοκρατία. Η ιστορία του ξεκινάει το 1319, όταν ο Ιωάννης των Λουξεμβούργων αποφάσισε να χτίσει έναν στρατιωτικό σταθμό στον Έλβα, που θα διασφάλιζε το πέρασμα στον ποταμό.

Μία μεγάλη λίμνη (αυτή που σήμερα ονομάζεται Macha) δημιουργήθηκε το 1367 από τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ’. Η περιοχή γύρω από την λίμνη Macha συγκεντρώνει πολύ κόσμο για λόγους αναψυχής. Ένα γνωστό κέντρο είναι το Doksy. Δημοφιλείς προορισμοί για εκδρομή είναι το κάστρο Bezdez, όπου προτιμούσε να μένει ο Κάρολος Δ’ και οι βραχώδεις σχηματισμοί «Ο θρόνος του βασιλέα», που σύμφωνα με τον θρύλο ο βασιλιάς καθόταν εκεί για να επιβλέπει τις εργασίες.

Το 1349 ο Κάρολος Δ’ εμπιστεύτηκε την Μοραβία στα χέρια του αδερφού του, Ιωάννη Ερρίκου των Λουξεμβούργων. Επισκεφθείτε τουλάχιστον κάποια από τα μέρη που συνδέονται μ’ αυτόν. Ο Βασιλιάς της Μοραβίας, Ιωάννης Ερρίκος, έμενε στο κάστρο Spilberk, που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο της πόλης του Μπρνο. Από το Spilberk μπορείτε να δείτε την εκκλησία του St.Tomas και το Αυγουστινιανό μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Ερρίκο.

Ακόμα ένα κάστρο στη Νότια Μοραβία – το Veveri – συνδέεται με το όνομά του. Αυτό εξυπηρετούσε ως καταφύγιο για το κυνήγι, ενώ το χρησιμοποιούσε και για τις σημαντικές διαπραγματεύσεις του. Κατά την βασιλεία του το κάστρο επεκτάθηκε και έφτασε το σημερινό του μέγεθος. Μια άλλη γραφική πόλη της Νότιας Μοραβίας, που πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε είναι το Stramberk, που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Ερρίκο. Το Stramberk είναι γνωστό χάρη σ’ ένα γλυκό – τα αυτιά πιπερόριζας του Stramberk- που ψήνονται στην περιοχή εδώ και αιώνες.

Χειμερινές κρουαζιέρες στην Lednice

Απολαύστε το τοπίο στην περιοχή Lednice-Valtice της Νότιας Μοραβίας, ακόμα και τον χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο που προστατεύεται από την UNESCO,Τα πλοιάρια, είναι διαμορφωμένα στις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και εκτελούν δρομολόγια από το ανάκτορο στο Παλαιό Dyje. Οι τουρίστες θα απολαμβάνουν την ομορφιά του πάρκου τον χειμώνα μέσα από την ζεστή καμπίνα του πλοίου δοκιμάζοντας κρασί. Οι κρουαζιέρες γίνονται Σάββατο, Κυριακή και αργίες μόνο, αν, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός και δεν έχει παγώσει το ποτάμι.

Αν προτιμήσετε τη Νότια Μοραβία τους χειμερινούς μήνες, τότε επισκεφθείτε και τον μοναδικό υπόγειο του Znojmo. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο. Ο υπόγειος του Znojmo είναι το μεγαλύτερο σύστημα υπογείων διαδρόμων και κελαριών στην Τσεχική Δημοκρατία. Η ξενάγηση καλύπτει μία απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Νέα ξενοδοχεία στην Πράγα

Προσφέρουν κάθε άνεση, βρίσκονται σε ελκυστικές τοποθεσίες στο κέντρο της Πράγας – και είναι ολοκαίνουρια. Ενδεικτικά:

* Το πεντάστερο Kings Court άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο σε ένα νέο-αναγεννησιακό κτίριο στην πλατεία Republiky στο κέντρο της Πράγας. Κατά την ανακαίνισή του κτιρίου βρήκαν τμήματα Ρωμαϊκού σπιτιού, που τώρα είναι εμφανή στο κέντρα spa και ευεξίας Zen του ξενοδοχείου.

* Το Οκτώβριο άνοιξε ακόμα ένα ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Republiky. Ονομάζεται Designhotel Elephant Prague. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ξενοδοχείο στην Αναγέννηση ήταν οικία ευγενών.

* Το 4* ξενοδοχείο Grand majestic Plaza εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο και ανήκει στην αλυσίδα Worldhotels. Και αυτό το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία Republiky. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι το ασυνήθιστα χρωματιστό σιντριβάνι στο σαλόνι. Πέρα από τα σύγχρονα δωμάτια θα βρείτε πολυτελείς σουίτες με μπαλκόνι. Ιδιαίτερα ελκυστικός είναι ο κήπος στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. www.hotel-grandmajestic.cz

* Το 4* Jurys Inn Prague βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας κοντά στον σταθμό Florenc του μετρό και υποδέχθηκε τους πρώτους πελάτες του τον Σεπτέμβριο. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο της γνωστής Ιρλανδικής αλυσίδας, που ανοίγει εκτός Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας. Στο εστιατόριό του οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν Ιρλανδική αλλά και Τσεχική κουζίνα.

* Το Augustine είναι ξενοδοχείο πέντε αστέρων, βρίσκεται στην περιοχή mala Strana και λειτουργεί από τον Μάιο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νεόνυμφους. Στο ξενοδοχείο υπάρχει διάδρομος που οδηγεί κατευθείαν στο μοναστήρι, όπου βρίσκεται η Εκκλησία του Αγ.Θωμά και τελούνται γάμοι.

* Από τον Απρίλιο οι επισκέπτες της Πράγας μπορούν να επιλέξουν το Park Inn για την διαμονή τους που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Vysehrad και το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

* Τον Μάρτιο το 5* Sheraton Prague Hotel καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες του. Στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα και βρίσκεται μεταξύ της Παλιάς και της Νέας Πόλης της Πράγας. Ο τελευταίος, ειδικά διαμορφωμένος όροφος προσφέρει θέα στο Κάστρο της πόλης που σας κόβει την ανάσα. Στα Diamond’s Bar του ξενοδοχείου μπορείτε να γευθείτε την σπεσιαλιτέ Sheratini κοκτέιλ.

* Σε μικρή απόσταση από την πλατεία της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το Buddha-Bar Hotel Prague 5* . Προσφέρει διαμονή σε δωμάτια με Ανατολίτικη και Γαλλική αποικιακή διακόσμηση. Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2009 και το μεγαλύτερο αξιοθέατο εδώ είναι η κουζίνα του, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν γεύσεις από Ασία και όλο τον κόσμο στο εστιατόριό του και την καφετέρια Siddharta.

Τι να φάτε

Το φαγητό στην Τσεχία έχει ξεφύγει από την ταπεινή του καταγωγή και έχει περάσει σε μία πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αναφέρει ο Paul Oswell στο περιοδικό της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Μεγάλης Βρετανίας. Δυνατά, μοναδικά γεύματα γεμάτα γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα. Μία εμπειρία που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Κρέας, λαχανικά, αρτοσκευάσματα και σούπες κυριαρχούν στο μενού και σερβίρονται με διαφορετικό τρόπο από τα κλισέ της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Παλιά Πόλη της Πράγας έχει πολλά μικρά ατμοσφαιρικά μέρη που προσφέρουν τοπικές λιχουδιές και μάλιστα γευστικότατες. Προσθέστε σ’ αυτά τα μέρη και τις gourmet μπυραρίες και τα εστιατόρια με το διεθνές μενού που διαμορφώνουν το γαστρονομικό τοπίο ολόκληρης της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Στην υγειά μας…

Μαζί με την Γερμανία και το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία έχει την φήμη ως κολοσσός της ζυθοποιίας με διεθνώς γνωστές και δημοφιλείς μάρκες. Η πρώτη ζυθοποιία (στο Μπρνο) έχει άδεια λειτουργίας από τον 12ο αιώνα, ενώ το Πίλσεν και η Ceske Budejovice ακολούθησαν σχετικά γρήγορα. Αυτές οι πόλεις τώρα παράγουν τις μπύρες Pils και Budvar αντίστοιχα.

Οι Τσέχοι έχουν υιοθετήσει μία επαναστατική παραγωγή μπύρας (pivo στα Τσέχικα). Ο Josef Groll δούλευε σε μία ζυθοποιία στο Πίλσεν στα μέσα του 1800 και η ποιότητα ήταν χαμηλή μέχρι που πειραματίστηκε σε μία νέα διαδικασία επεξεργασίας – ζύμωση από το κάτω μέρος- που οδήγησε σε μία νέα, χρυσαφένια μπύρα. Διατήρησε το όνομα της πόλης όπου παρασκευάστηκε και τώρα η μπύρα Pilsner είναι πασίγνωστη. Αλλά και η Budvar χαίρει διεθνούς φήμης. Απ’ την άλλη, η Staropramen είναι ακόμα μία ιστορία επιτυχίας. Μπύρες που αξίζει να ψάξετε στα τσεχικά μπαρ και μπυραρίες είναι οι Gambrinus, Kelt και Kozel.

Φέτος τις απόκριες, (αν) επισκεφθείτε την Τσεχία, η ατμόσφαιρα θα είναι γιορτινή και θ' απολαύστε τον τρόπο με τον οποίο οι Τσέχοι γιορτάζουν αυτές τις σημαντικές μέρες. Οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο που παίζει, χορεύει, και τραγουδάει. Οργανωμένες παρελάσεις με άρματα και μασκοφόρους προσθέτουν τόνους χαράς όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

Το καρναβάλι της Βοημίας

Το ιστορικό αυτό καρναβάλι που συνδυάζει την παράδοση με το θέαμα είναι μια αλληγορική γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του καρναβαλιού στην Πράγα. Οι εορτασμοί γίνονται παντού σε υπαίθριους χώρους, σε μουσεία, σε παραδοσιακά κτίρια, στα αριστουργηματικά παλιά παλάτια, στα θέατρα, ακόμα και στα εστιατόρια. Μεταξύ των σημαντικών εκδηλώσεων αυτής της χρονιάς είναι ο μπαρόκ χορός με μάσκες και το Κυριακάτικο καρναβάλι για παιδιά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.carnevale.cz. Για πρώτη φορά φέτος λειτουργεί ειδικό κέντρο πληροφοριών την Πράγα για το καρναβάλι όπου θα πληροφορηθείτε όλο το πρόγραμμα των εορτασμών.

Καρναβάλι στις πόλεις της UNESCO και σε ανοικτούς χώρους

Εκτός από την Πράγα, εορτασμοί γίνονται σε όλες τις πόλεις που προστατεύονται από την UNESCO. Οι δρόμοι στο Český Krumlov θα γεμίσουν χορευτές με μάσκες στις 16 Φεβρουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου μασκαράδες θα χορεύουν στην Telč.

Μια εξαιρετική και διαφορετική πρόταση είναι οι εορτασμοί στα υπαίθρια μουσεία της χώρας. Το μεγαλύτερο και παλαιότερο ανοικτό μουσείο της Κεντρικής Ευρώπης το Wallachian που βρίσκεται στην περιοχή της Μοραβίας γιορτάζει το καρναβάλι με εκδηλώσεις και παραδοσιακά προγράμματα διασκέδασης. Επίσης, οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακά χοιρινά προϊόντα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Best Wallachian Sausage ψηφίζοντας για το καλύτερο λουκάνικο.

Οι επισκέπτες του μουσείου Veselý Kopec θα θαυμάσουν όλες τις παραδοσιακές μάσκες και τα αποκριάτικα κουστούμια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που φορούν οι άνδρες παριστάνοντας τις γυναίκες, ή εκείνων που φορούν οι μάγισσες. Θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο μουσείο, όπως πασάλειμμα του προσώπου τους με γράσο ή μπογιά. Το μουσείο Veselý Kopec είναι ιδανικό για παιδιά, τα οποία μαθαίνουν την παράδοση παίζοντας.

Χορός με σπαθιά στη Μοραβία και μουσικά φεστιβάλ

Ένα εξαιρετικό θέαμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καρναβαλιού είναι ο χορός με τα παραδοσιακά σπαθιά που γίνεται στα διάφορα χωριά της Μοραβίας. Οι χορευτές κρατούν ξύλινα σπαθιά διακοσμημένα με καρφιά και μεταλλικούς χαλκάδες. Στην πόλη Pilsen από τις 15 ως το τέλος Φεβρουαρίου γίνονται καθημερινά μουσικά φεστιβάλ διαφόρων τύπων μουσικής, από κλασική μουσική μέχρι παραδοσιακή.

Εδώ, δείτε φωτοφραφίες από το ταξίδι μου στην Πράγα
Εδώ, δείτε σχετικό βίντεο του enlefkotv

Δεν υπάρχουν σχόλια: