Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Πέθανε η κόρη του Φαρούκ


Η πριγκίπισσα Φέριαλ της Αιγύπτου πέθανε προ ημερών στην Ελβετία και η ταφή της έγινε στο Κάϊρο στο τζαμί του Ριφάι. Η πριγκίπισσα Φέριαλ ήταν κόρη του βασιλιά Φαρούκ και έκανε τις σπουδές της στην Ελβετία, όπου εγκαταστάθηκε μετά την πτώση της Δυναστείας το 1952 από τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.
Η Αίγυπτος, που ήταν κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πέρασε στην επιρροή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Την κυβερνούσαν μονάρχες, ο τελευταίος των οποίων ήταν ο Φαρούκ ο Α΄. Ο Φαρούκ παντρεύτηκε τη βασίλισσα Φαρίντα, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες, μεταξύ των οποίων την πριγκίπισσα Φέριαλ. Αφού μόνο ένα αγόρι μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στο θρόνο, ο Φαρούκ χώρισε τη Φαρίντα και νυμφεύθηκε τη Ναριμάν, η οποία του έδωσε διάδοχο, τον Φουάτ, που εκδιώχθηκε, όμως, με τον πατέρα του από τη χώρα σε νηπιακή ηλικία. Εκείνο που συνέβαινε κατά τα τελευταία χρόνια ήταν ότι η Αίγυπτος ήταν στην ουσία βρετανικό προτεκτοράτο.
Οι στρατιωτικοί, κάτω από την ηγεσία του Νεγκίμπ και του Νάσερ, εκδίωξαν τη δυναστεία και πήραν την εξουσία το 1952. Μετά ο Νάσερ, με το νικηφόρο πόλεμο του 1956 εναντίον των Αγγλογάλλων, κατέστησε τη χώρα του ανεξάρτητη από ξένες επεμβάσεις και πήρε κάτω από τον έλεγχό του το Σουέζ. Ο Φαρούκ με τη βασιλική οικογένεια -εκτός από τη Ναριμάν- εγκατέλειψε τη χώρα και πέθανε το 1965.
Η Φέριαλ μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Από το 1981 ζούσε σε ένα μικρό χωριό του Καντονίου του Vaud, το Bex. Όπως λέγουν οι γείτονές της, ήταν μια ήσυχη κυρία, που ασχολιόταν με τον κήπο και τα ζώα της. Δεν ήθελε να μιλά για το παρελθόν της. Ήταν απλή και καταδεκτική, όπως λένε οι γνωστοί της. Ο θάνατός της σημειώνει μιαν εποχή, αφού οι δυο αδελφές της πέθαναν προηγουμένως. Ο ετεροθαλής αδελφός της, Φουάτ ο Β΄, ο διάδοχος του Βασιλιά Φαρούκ, με τον οποίο ήταν συνδεδεμένη, ζει από χρόνια στη Γενεύη.
Σιγά-σιγά φεύγουν και οι τελευταίοι εκπρόσωποι της δυναστείας της Αιγύπτου.
Στη φωτογραφία τα ανάκτορα όπου περνούσε τις θερινές διακοπές της η πριγκίπισσα Φέριαλ στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: