Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πάσχα με τον Κάφκα


Σούβλες δίπλα στη θάλασσα, αρνί με τραγανή πετσούλα στο τραπέζι, τσιμπούσια μνημειώδη γαρνιρισμένα με βεγγαλικά αγάπης, φιλιά και γλυκόπιοτο κρασί. Όλα αυτά τα ζούμε χρόνια τώρα. Αν τα βαρεθήκατε, ευκαιρία φέτος να γιορτάσετε Πασχαλιά διαφορετικά από άλλες φορές.

Προτείνουμε Πάσχα με τον Κάφκα στην Πράγα μ’ ένα μοναδικό και πλούσιο πρόγραμμα. Μάθετε τα Πασχαλιάτικα έθιμα και παραδόσεις, δοκιμάστε τις αμέτρητες λιχουδιές και χαλαρώστε. Διαφορετικές οι εκδοχές του Πάσχα στην Τσεχία, όσα και τα χρώματα της Άνοιξης που το συνοδεύουν.

Γραφικές Πασχαλινές αγορές στήνονται κάθε χρόνο στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Wenceslas στην Πράγα. Πάγκοι με αναμνηστικά και Πασχαλιάτικα προϊόντα προσελκύουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης ως τις 11 Απριλίου. Εκτός από τις αγορές σας περιμένει ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα. Οι θεατές θα απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και χορό στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Θα υπάρχει και ένα εργαστήρι για παιδιά, όπου θα μπορούν να βάψουν αυγά.

Ανοιξιάτικες Πασχαλινές αγορές στήνονται και σε άλλα μέρη της Τσεχίας. Για παράδειγμα, η πόλη Znojmo της Νότιας Μοραβίας θα γιορτάσει από τις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου. Παντού θα υπάρχουν καλλιτέχνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και αξιοθέατα για παιδιά. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Απολαύστε τις ξεναγήσεις στις υπόγειες διαδρομές της πόλης. www.znojmocity.cz.

Στο Cesky Krumlov η αγορά θα λειτουργήσει από την 1η ως τις 5 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί με θεατρικές παραστάσεις στους κήπους του μοναστηριού. www.ckrumlov.info.

Πασχαλινές εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στα κάστρα. Από 3 ως 5 Απριλίου θα λάβει χώρα το Πριγκιπικό Πάσχα στο Krivoklat. Εκεί θα δείτε Πασχαλιάτικες αγορές και θα απολαύσετε κονσέρτα, την λειτουργία και θεατρικές παραστάσεις. www.krivoklat.cz.
Στο κάστρο Buchlov στην περιοχή Slovacko οι Πασχαλινές αγορές λειτουργούν στις 4 και 5 Απριλίου. Παιδιά και ενήλικες θα απολαύσουν και εδώ ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. www.hrad-buchlov.cz

Στις 3 Απριλίου στο ανάκτορο Veltrusy στήνεται μία γραφική αγορά με πάγκους ενώ συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η αγορά βρίσκεται στην καρδιά ενός πάρκου. Οι λάτρεις της ποδηλασίας καταφθάνουν εδώ για το διεθνές μονοπάτι ποδηλασίας Πράγας-Δρέσδης που περνάει μέσα από το πάρκο του ανακτόρου. www.zamek-veltrusy.cz

Αν θέλετε κάτι μοναδικό στην Κεντρική Ευρώπη, υποδεχθείτε την άνοιξη στο Μουσείο Ρεκόρ και Περίεργων στο Pelhrimov. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε μερικά εκπληκτικά εκθέματα με Πασχαλιάτικο θέμα, όπως ένα Πασχαλινό αυγό από 4.877 σπίρτα και 9.988 άκρες σπίρτων. www.dobryden.cz.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε τις Πασχαλινές παραδόσεις και έθιμα της Τσεχίας, επισκεφθείτε το ανοικτό μουσείο. Το ανοικτό μουσείο στο Prerov nad Labem στην Κεντρική Βοημία ζωντανεύει η έκθεση «Άνοιξη στο Χωριό». Διαρκεί ως τις 10 Μαΐου www.polabskemuzeum.cz

Απολαύστε κλασική μουσική και το Πάσχα. Στις 2 Απριλίου στο Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο με τους διαδρόμους να πλημμυρίζουν με μουσική του Ιταλού συνθέτη Antonio Vivaldi. www.narodni-divadlo.cz.

Στα πλαίσια του Πασχαλιάτικου Φεστιβάλ Πράγας πραγματοποιούνται εννέα κονσέρτα στο Ναό των Αγ.Πέτρου και Ιούδα και στην Αίθουσα Smetana του Δημαρχείου από τις 30 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου. www.fok.cz.

Το Πασχαλινό Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Μαρτίου ως τις 11 Απριλίου στους τρεις Καθεδρικούς ναούς του Μπρνο. www.mhf-brno.cz.

Η άνοιξη είναι ιδανική για αναζωογόνηση σώματος και ψυχής. Τι καλύτερο από τα spa της Τσεχίας! Γι’ αυτό, άλλωστε, προσφέρονται ειδικά ανοιξιάτικα και Πασχαλινά πακέτα. Διαλέξτε το μέρος για τις διακοπές σας στο www.mzv.cz/athens, όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στα Ελληνικά τον κατάλογο των spa ή στην επίσημη ιστοσελίδα www.spas.cz.

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης με πολλά έθιμα να δίνουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Σε κάποιες περιοχές τα αγόρια περιλούζουν τα κορίτσια με κρύο νερό που θα τους δώσει ομορφιά και ζωντάνια όλο τον χρόνο.

Μετά ανταμείβουν τα αγόρια με βαμμένα αυγά, γλυκά και αναψυκτικά Στα χωριά το έθιμο να γυρνάνε οι κάτοικοι στις γειτονιές με κουδούνες παραμένει μέχρι και σήμερα. Προσπαθούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο μετά την σιγή της καμπάνας για το μαρτύριο του Χριστού από την Μ.Πέμπτη μέχρι το Μ.Σάββατο.

Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε τις Πασχαλιάτικες λιχουδιές καμία άλλη εποχή του χρόνου. Γι’ αυτό κοιτάξτε να μην το χάσετε! Δοκιμάστε το κέικ με καραμέλα ή σοκολάτα, μπισκότα πιπερόριζας, χορτόσουπα ή γλυκά ρολά με μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: