Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ομοιότητες με την Ουγγαρία


Αγνώριστη τη βρήκα την Βουδαπέστη στο τελευταίο μου ταξίδι. Όχι, δεν άλλαξε τίποτα ούτε στη Βούδα, ούτε και στην Πέστη. Οι αλλαγές που παρατήρησα ήταν στην αγορά της.

Είχαν προηγηθεί το 2008 μέτρα λιτότητας και περίπου ταυτόχρονα έγινε υποτίμηση του φιορινιού κατά 10%. Σ' αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι αυξήσεις στα είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και οι απολύσεις εργαζομένων, καθώς καταργήθηκαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Μας ενδιαφέρει το παράδειγμα της Ουγγαρίας, γιατί είναι μια χώρα με ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα. Ρωτώντας, έμαθα τα εξής τα στοιχεία:

Το Νοέμβριο του 2008 η Ουγγαρία, που μπήκε στην Ε.Ε. το 2004, απευθύνθηκε στο ΔΝΤ και εγκρίθηκε δάνειο ύψους 15,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης δανείστηκε άλλα 6,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1,3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα. Όλα αυτά με τον όρο να επιβληθούν σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων, στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μετά τη χρηματοδότηση, τα κυριότερα μέτρα που πάρθηκαν στην Ουγγαρία ήταν:

… Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για την επόμενη διετία.

… Περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

… Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων.

… Σταδιακή αύξηση από το 2012 της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, αναπροσαρμογή των συντάξεων και περικοπή του δώρου Χριστουγέννων.

… Μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, ώστε να κυμαίνονται γύρω στο 60% του βασικού μισθού.

… Αύξηση του ΦΠΑ από την 1η του Ιούλη του 2009 από 20% στο 25%, όπως και της φορολογίας σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά κατά 6%, ενώ στα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γαλακτοκομικά, θέρμανση) ορίστηκε ΦΠΑ στο 18%.

… Επιβλήθηκε αύξηση στη φορολογία εισοδήματος με την κατώτατη κλίμακα 18% από 1,9 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 6.700 ευρώ) σε 5 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 17.500 ευρώ) με παράλληλη αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα μεγαλύτερα εισοδήματα από 33% σε 35%.

Τον Μάρτιο του 2008 ο πρωθυπουργός Φέρενς Γκουρσάνι παραιτήθηκε εξαιτίας της αγανάκτησης του λαού για τα μέτρα λιτότητας και την αποκάλυψη πως είχε πει ψέματα για την οικονομία της χώρας για να κερδίσει τις εκλογές.

Λεπτομέρεια: Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας διαθέτει 386 βουλευτές. Στις 11 Απριλίου, διεξάγονται εκλογές.

Σχετικό βίντεο με το θέμα υπάρχει σ' αυτό το σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: