Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

15 Μαίου το παιγνίδι του Δράκου


Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τον πολιτισμό του τόπου μας, με μεγάλες προσπάθειες και την ακούραστη δράση του Μεσαιωνικού Ρόδου αλλά και με τη στήριξη χορηγών,το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συνεχίζει, για 5η χρονιά, την οργάνωση του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ νήσου Ρόδου.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 15 Μαϊού έως 27 Ιουνίου 2010, είναι το εξής:

15 – 16 Μαΐου: Ομαδικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου που θα εκτείνεται σε όλη την Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο και Μυστηριώδη Νυχτερινή Περιπλάνηση στην Τάφρο. Θα δείτε ακόμα το Μεσαιωνικό Καπηλειό με ζωντανή μουσική και δρώμενα εποχής, επιδείξεις Μεσαιωνικής Τοξοβολίας, Ξιφομαχίες κ.α.

Η ιστορία του δράκου
Μια φορά κι έναν καιρό στη Μεσαιωνική Ρόδο, πριν από περίπου 650 χρόνια, υπήρχε ένα φοβερό τέρας που φώλιαζε στο περίφημο Μαλ Πάσο (=κακό πέρασμα, σημερινό Μόντε Σμιθ). Εξαφάνιζε κατʼ εξακολούθηση νεαρούς βοσκούς και γηραιότερους προσκυνητές και γιʼ αυτό το λόγο ονομάστηκε Δράκος της Ρόδου. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και μετά την αποτυχία πολλών ιπποτών να εξοντώσουν τον δράκο, ο Μεγάλος Μάγιστρος, Helion de Villeneuve, απαγόρευσε με διάταγμα να περνά κανείς από το πέρασμα αυτό. Όμως, ο ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν, αψηφώντας την εντολή, αποσύρθηκε για ένα έτος στο κάστρο του πατέρα του στην Γαλλία και εκπαίδευσε τον εαυτό του, τα σκυλιά και το άλογο του για την μάχη. Με ηρωισμό και τακτική, κατάφερε να εξοντώσει το τέρας και να γίνει ήρωας του λαού, ο οποίος με ζητωκραυγές τον έφερε στον Μεγάλο Μάγιστρο που αργότερα τον έχρισε κι αυτόν τιμητικά Μεγάλο Μάγιστρο της Νήσου Ρόδου.

Ο δράκος της Ρόδου πρέπει πραγματικά να υπήρξε και εικάζεται πως ήταν κροκόδειλος!
Η ταφόπλακα του Μεγάλου Μαγίστρου Ντε Γικοζόν (φωτοπγραφία) αναγράφει: Extinctor Dragonis (= ο εξολοθρευτής του Δράκου) και σώζεται μέχρι σήμερα στο μουσείο Cluny στη Γαλλία.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το Ομαδικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού και τις ομάδες ΕΟΔ και ΕΡΔ, έχουν αρχίσει.

22 – 23 Μαϊου: Προβολή Ταινιών Μεσαιωνικού Θέματος σε συνεργασία με την Κιν/κη Λέσχη «Θέασις», στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου…ίσως ο πιο ιδανικός και υποβλητικός χώρος για την μεταφορά στην εποχή και την ατμόσφαιρα της ταινίας!

30 Μαϊου: Επιστημονικό Μεσαιωνικό Συμπόσιο, με θέμα: «Αξιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς μέσα από Ιστορικές Αναβιώσεις»,

5 Ιουνίου: Έκθεση εραλδικών έργων τέχνης (illuminations) του Γιάννη Βλαζάκη και
Έκθεση φωτογραφιών από τα βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας, με θέμα: «Κάστρα και Θρύλοι», των: Νικόλαου Κουμαρτζή και Μιλτιάδη Τσαπόγα,

6 Ιουνίου: Οδοιπορικό στα άγνωστα κάστρα της Ρόδου που θα περιλαμβάνει παρουσίαση από την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Ιαλυσού και την 6η Κοινότητα Ανιχνευτών Ρόδου & Περιήγηση - Εκδρομή σε Απομακρυσμένα Κάστρα του νησιού

13 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Ασκληπιείου με θέμα: «Μανδραγόρας». Η αναπαράσταση μίας μεσαιωνικής γιορτής, με ήχους από μεσαιωνικό Σαντούρι και φόντο το μαγευτικό Kάστρο του Ασκληπιείου, θα κλείσει με μία διασκευή από το έργο του Μακιαβέλι σε σκηνοθεσία Κώστα Τρέχα.

20 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Μονολίθου με θέμα: "Μύθοι & Παραμύθια στο Κάστρο" κουκλοθέατρο και αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους!

26-27 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Κρητηνίας με θέμα: "Μεσαιωνικές Φρυκτωρίες"...μία εντυπωσιακή γιορτή, αναπαράσταση της μεσαιωνικής περιόδου με μουσική, θέατρο, μάχες και άλλα πολλά, θα κλείσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με τον πιο θεαματικό τρόπο!
Και ακόμα: Αγώνες Σκάκι σε συνεργασία με τον σκακιστικό όμιλο «Ιππότης».

15 – 16 Μαΐου: Ομαδικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου που θα εκτείνεται σε όλη την Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο και Μυστηριώδη Νυχτερινή Περιπλάνηση στην Τάφρο. Θα δείτε ακόμα το Μεσαιωνικό Καπηλειό με ζωντανή μουσική και δρώμενα εποχής, επιδείξεις Μεσαιωνικής Τοξοβολίας, Ξιφομαχίες κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: