Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Πατριαρχικό συλλείτουργο με τον Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια


Μεγάλη μέρα η χθεσινή για τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας. Με δύο αεροσκάφη της Αεροφλότ και τη συνοδεία 40 αρχιεπισκόπων, επισκόπων, πρεσβυτέρων, διερμηνέων και ανδρών της προσωπικής του ασφαλείας, έφθασε στην Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.

Το ταξίδι του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η συνάντησή του με τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς η Αλεξανδρινή Εκκλησία ανήκει σε αυτές που χαρακτηρίζονται ελληνόφωνες, ο προκαθήμενός της είναι ένας κληρικός ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα πριν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Κορωνίδα της επίσκεψης του κ. Κυρίλλου ήταν το πατριαρχικό συλλείτουργο το οποίο τελέσθηκε με τον κ. Θεόδωρο στον πατριαρχικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χθες πρωί.
Στις επαφές των δυο Πατριαρχών επικράτησε θερμή ατμόσφαιρα. Ο Κύριλλος ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών, κατά τα πρότυπα της άλλοτε Μητέρας Ρωσίας, πρόσφερε ως δώρο στον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο καμπάνες προκειμένου να τοποθετηθούν στον πατριαρχικό ναό της Αλεξάνδρειας και στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

Τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας είχα την τύχη να τον γνωρίσω όταν ήταν Μητροπολίτης Λένιγκραντ. Αυτό το βίντεο αρχείου είναι από το συλλείτουργο του Κυρίλλου, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Καππαδοκία (τέτοιες μέρες το 2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια: