Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Μανχάταν, ο πνεύμονας της Ν. Υόρκης

Σαν σήμερα, το 1626, o ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24 δολαρίων.

Στις μέρες μας είναι ένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα (boroughs) της Νέας Υόρκης. Παγκόσμιο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, διαθέτει πολλά διάσημα μνημεία, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία και πανεπιστήμια. Εκεί βρίσκεται επίσης η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του Δήμου της Νέας Υόρκης.

Το Μανχάταν έχει τη μεγαλύτερη κεντρική επιχειρηματική περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί εδρεύουν οι περισσότερες εταιρείες, καθώς και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το NASDAQ.

Στο κέντρο του υπάρχει το Central Park, ο φυσικός πνεύμονας της Αμερικανικής αυτής μεγαλούπολης, ένα απ’ τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου.

Κάθε χρόνο το περπατούν 20 εκατομμύρια επισκέπτες για να απολαύσουν, εκτός απ’ τις φυσικές του καλλονές, διάφορες ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιστοιχισμένο από τους χαρακτηριστικούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, το Central Park, αποτελεί ειδυλλιακό καταφύγιο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μανχάταν.

Επιπλέον στο Πάρκο το κοινό μπορεί να απολαύσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις, κοντσέρτα και άλλα καλλιτεχνικά χάπενινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στο χαμηλότερο άκρο του Μανχάταν συνυπάρχουν το παλιό και το νέο, με εκκλησίες από την εποχή της αποικιοκρατίας και μνημεία της πρώιμης Αμερικής να ορθώνονται στη σκιά των ουρανοξυστών. Εδώ λειτούργησε το πρώτο Καπιτώλιο του Έθνους και σήμερα αποτελεί τον πυρήνα της οικονομίας καθώς είναι έδρα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεματικού και του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στη Γουόλ Στριτ. Επίσης, αποτελούσε έδρα του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, εως την κατάρρευση των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, στη θέση που σήμερα ονομάζεται σημείο μηδέν(γκράουντ ζίρο). Από εδώ αναχωρούν πλοιάρια με προορισμό το Έλις Άιλαντ και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Το Γκρίνουιτς Βίλατζ απέκτησε φήμη αφού εκεί έμεναν ο Ευγένιος Ο’ Νιλ, ο Εντουάρντ Χόπερ, αλλά και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς. Τη δεκαετία του '50 οι μπιτ συγγραφείς και διάσημοι ζωγράφοι σύχναζαν στα καφέ και τα μπαρ της περιοχής και μια δεκαετία αργότερα στα μπαρ φολκ μουσικής έγινε η αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας και εδώ έκαναν τα πρώτα τους βήματα σπουδαίοι ροκ καλλιτέχνες όπως ο Μπομπ Ντίλαν.

Τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, ο χαρακτήρας της περιοχής έγινε πιο μεγαλοαστικός. Η βόλτα όμως στους λιθόστρωτους δρόμους είναι απολαυστική και την προσοχή τραβάνε οι σκάλες κινδύνου - stoops- που εισήγαγαν πρώτοι οι Ολλανδοί τον 17ο αιώνα και τις έχουμε δει σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες.

Μια άλλη αγαπημένη γειτονιά του Μανχάταν είναι το Τσέλσι, που βρίσκεται γύρω από την περιοχή της 23ης οδού και της 8ης λεωφόρου. Εδώ υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια και γκαλερί. Η ανάπλαση της περιοχής έγινε το 1990 και μετατράπηκε σε μια από τις πιο ζωντανές του Μανχάταν. Στα δυτικά πολλές παλιές αποθήκες μετατράπηκαν σε χώρους εκθέσεων και έκφρασης πολλών καλλιτεχνών.

Εκεί βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Τσέλσι» που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Νέας Υόρκης προσφέροντας φιλοξενία σε πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς από το 1905 που άνοιξε τις πόρτες του. Απαθανατίστηκε στην ταινία του Αντι Γούορχολ «Τα κορίτσια του Τσέλσι» κατά τη δεκαετία του ‘60. Mια δεκαετία αργότερα κατείχε περίοπτη θέση στο κίνημα των πανκ και άφησε εποχή, ενώ σε ένα από τα δωμάτιά του ο Σιντ Βίσιους δολοφόνησε την κοπέλα του.

Πιο κάτω από το «Τσέλσι» θα θαυμάσεις το κτίριο της Κράισλερ που είναι σύμβολο της Νεοϋορκέζικης αρτ ντεκό και για πολλά χρόνια είχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, με ύψος 320 μ. Ολοκληρώθηκε το 1930. Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ουίλιαμ Βαν Αλεν. Πήρε το όνομά του από την εταιρεία αυτοκινητοβιομηχανίας των ιδιοκτητών, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της εποχής για το μοντέρνο design.

Όλη η πόλη ένα πάρτυ

Κάποιοι θεωρούν το Μανχάταν το πιο «ευλογημένο» κομμάτι της γης όπου οι γυναίκες είναι όμορφες, οι άντρες καλοντυμένοι, οι βιτρίνες λαμπερές.

Ειδικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά όλη η πόλη είναι ένα πάρτυ. Στις δώδεκα ακριβώς το βράδυ με την αλλαγή του χρόνου, στο Central Park διοργανώνεται το Midnight Run. Ενας μεταμεσονύκτιος μικρός μαραθώνιος τζόγκινγκ με λαμπιόνια και μουσικές. Μια πρόταση για να μας βρει ο χρόνος σε καλή φόρμα.

Και το Rockefeller Center , φοράει τα γιορτινά του. Εξω από το συγκρότημα κτιρίων τις μέρες των Χριστουγέννων στολίζεται ένα νορβηγικό δέντρο ύψους 22,5 με 27 μέτρα πλάτος, το οποίο αποτελεί το «επίσημο» χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και το επισκέπτονται 250.000 άνθρωποι ετήσιως.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το «Morrell», το γνωστό wine bar. Λίγο πιο κάτω στήνεται μια μικρή αλλά ωραία πίστα για πατινάζ, που θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από ρομαντική κομεντί.

Δυο δρόμους πιο κάτω είναι το Radio City Music Hall στη γωνία της Sixth Ave και 50th St. Επισκεφθείτε το για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ετήσιο θέαμα με νέους καλλιτέχνες που τραγουδούν και χορεύουν σε στυλ Μπρόντγουεϊ. Στη θρυλική πλατεία Time Square θα πραγματοποιηθεί και το μεγάλο πρωτοχρονιάτικο πάρτι ανοιχτό για όλους, με μουσικά συγκροτήματα, διαγωνισμούς και εκπλήξεις.

Το πάρτι όμως με την περισσότερη αστερόσκονη θα οργανωθεί στο Roseland Ballroom. Μουσική θα παίξει ο διάσημος dj Paul van Dyk.

Μετά το ξενύχτι και για τέλειο πρωινό μπορείτε να επισκεφτείτε το «Τhe coffee shop», στην Union Square, και να δείτε τη Νέα Υόρκη να ξυπνά...

Το Barney’ s Νew York (Madison av) θεωρείται "ναός της μόδας". Αξίζει η επίσκεψη ακόμα και αν δεν σκοπεύεις να αγοράσετε τίποτα.

Ιστορικά, οι εμπορικοί του δρόμοι χαρακτηρίζονται από χιλιάδες μοναδικά και ποικίλα καταστήματα, αν και η πρόσφατη εισροή αλυσίδων καταστημάτων από όλη τη χώρα το έχει κάνει να μοιάζει περισσότερο με άλλες αμερικανικές πόλεις και πυκνοκατοικημένα
προάστια.

Για τα υπόλοιπα ψώνια:

Bloomie’ s ( 59th+ Lex av): Επιβάλλεται να αγοράσεις κάτι. Έστω ένα κασκόλ.
Patricia Field (West Bwy): Η ενδυματολόγος της σειράς «Sex and the city» έχει το δικό της μαγαζί και δεν είναι καθόλου απίθανο να την πετύχεις εκεί και να σου δώσει συμβουλές.
Stella McCartney (429West 14th str). Ο,τι δικό της είναι προβάδισμα στη μόδα. Ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων έχει μεγάλες προσφορές.
Screamin Mimi ‘s ( La Fayette): Ο ναός των vintage ρούχων. Μόνο εδώ θα βρεις αυθεντικά YSL του ‘80 σε τιμή-έκπληξη.
Abercrombie και Fitch (Fultron str, 5th av+56thstr). Χαρακτηριστικά t-shirts και casual ρούχα σε τιμές έκπληξη.
Dian Von Furstenberg (385 West+12st). Ενα δικό της φόρεμα θα σε κάνει βασίλισσα στο πάρτι.

Αξίζει να δεις:

Το Metropolitan Museum of Art. Είναι από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Δεν φτάνει μια ολόκληρη μέρα για να το γυρίσεις και να ανακαλύψεις τους θησαυρούς του, όπως τον «Ευαγγελισμό» του Μποτιτσέλι, τα έργα του Ρέμπραντ και του Σεζάν και την «Αποψη του Τολέδο», το υπέροχο έργο του Ελ Γκρέκο.

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 στην Πέμπτη Λεωφόρο προστέθηκε ένα πρωτοποριακά σχεδιασμένο κτίριο με την υπογραφή του Φρανκ Λόιντ Ράιτ: εδώ στεγάστηκε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ! Η οστρακοειδής του πρόσοψη το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα κτίρια της περιοχής και απ’ όλα τα υπόλοιπα μουσεία του κόσμου. Οι καινοτομίες συνεχίζονται στο εσωτερικό του, όπου τα έργα τέχνης αντί να εκτίθενται σε συνηθισμένες αίθουσες έχουν τοποθετηθεί σε μια σπειροειδή πινακοθήκη, όπου μπορείς να θαυμάσεις τα έργα του Κλέε, του Μοντιλιάνι, αλλά και του Ντεγκά, του Πικάσο, του Βαν Γκογκ και του Σεζάν.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜοΜΑ) διαθέτει την πιο πλούσια συλλογή μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως. Ο,τι εκτίθεται στο MoMA είναι εντελώς επίκαιρο. Από τα μόνιμά του εκθέματα ξεχωρίζει το εξαιρετικό «One» του Πόλακ, τις «Τρεις γυναίκες» του Πικάσο, αλλά και την «Εναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ.

Μη φύγεις από το Μανχάταν χωρίς να πάς στο Empire State Building, τον πιο ιστορικό ουρανοξύστη - χτίστηκε το 1920. Από μακριά θυμίζει ένα τέλειο βέλος, ενώ στην αίθουσα υποδοχής υπάρχουν θεαματικοί μαρμάρινοι τοίχοι και διακόσμηση από αλουμίνιο, αλλά και πίνακες που δείχνουν τα εφτά θαύματα του κόσμου. Το κτίριο έχει 73 ασανσέρ, μπορείς να ανεβείς και ποδαρόδρομο τα 1.575 σκαλιά.

Ένα ακόμα αξιοθέατο: To Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με δεινοσαύρους και 36 εκατομμύρια άλλα είδη όπως βατράχους της σελήνης και τον μεγαλύτερο κομμένο λίθο όλου του κόσμου.

Διακέδαση:

«Crobar 530» (West 28 th/10th Avenue). Αυθεντική διασκέδαση και ντεσιμπέλ στη διαπασών.
«Cielo» (18 Little West 12th Street). Τόσο κεφάτο που θα σου φτιάξει τη διάθεση.
«Ιnk Elengant» (527 west/27str). Εντυπωσιακή διακόσμηση, υπέροχα κοκτέιλ και οι πιο ωραίες φυσιογνωμίες της Νέας Υόρκης.
«The Crosby bar» (στο «Crosby hotel Soho»). Πολύ καλό σημείο συνάντησης με υπέροχη διακόσμηση και εντυπωσιακά κοκτέιλ.
«Monkey Bar» (στην 54th Avenue). Δημοφιλές μπαρ με «δύσκολη» πόρτα και κόσμο από τον χώρο της τέχνης και της μόδας.
«The Rose Bar». Είναι μέσα στο «Gramercy Park Hotel», σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Julian Schnabel. Πολύ σικ, πολύ σκοτεινό, μαζεύει την ελίτ της Νέας Υόρκης και αξίζει να το επισκεφτείς (αν όμως καταφέρεις να περάσεις το... face control).

ΕΔΩ, το επίσημο site της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: