Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

46 χρόνια P.L.O.


Σαν σήμερα, το 1964 ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.L.O.). Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψή μου πέρυσι στη Χάϊφα.

Με την ευκαιρία: Δυο λόγια για την αληθινή αιτία της τεταμένης κατάστασης στη “Γη της Επαγγελίας”:

Για να μην κάνουμε μεγάλο ταξίδι στην ιστορία μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε όταν ανακάλυψαν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του 18ου μ. Χ της μεγάλης εμπορικής και στρατηγικής σημασίας της Μέσης Ανατολής.

Στην αρχή ξεκίνησαν με το επιχείρημα ότι οι Εβραίοι ζούσαν κάποτε εκεί και όταν είδαν ότι η λογική τους είναι παράλογη καθώς πολλοί άλλοι λαοί και φυλές και έθνη και αυτοκρατορίες και ισχυρά κράτη υπήρξαν και πέρασαν από την Παλαιστίνη άρα δεν δικαιώνονται, είπαν ότι η Παλαιστίνη είναι η “Γη της Επαγγελίας” που χάρισε ο Θεός στον εκλεκτό εβραϊκό λαό, και όταν είδαν ότι το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τους κοσμικούς και προοδευτικούς Ευρωπαίους το άφησαν να το στηρίζουν οι φανατικοί Εβραίοι και χριστιανοί.

Μετά επικαλέστηκαν το Ολοκαύτωμα για να στηρίξουν την αποίκιση και κατάληψη της Παλαιστίνης, ως χώρα σωτηρίας των Εβραίων από το φασισμό. Και όμως ούτε αυτό το επιχείρημα στάθηκε καλά στα πόδια του, γιατί το σχέδιο εγκατάστασης εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη προηγήθηκε δεκαετίες πριν την άνοδο του γερμανικού φασισμού.

Σ' αυτό το ταξίδι διαπίστωσα επιτόπια ότι η φασιστική πολιτική και προπαγάνδα στο Ισραήλ δεν κατάφερε να σβήσει τον ανθρωπισμό και την αίσθηση του δικαίου από μια μερίδα της στρατιωτικοποιημένης ισραηλινής κοινωνίας, δείχνει επίσης ότι ένοπλη αντίσταση των Παλαιστινίων και η επιμονή του λαού στα δίκαια δικαιώματα του, έθεσαν
την ισραηλινή κοινωνία μπροστά σε μια πραγματικότητα που λέει ότι το να είσαι
ισραηλινός στρατιώτης δεν σημαίνει πως είσαι άτρωτος και μπορεί μια μέρα να
σκοτώνεσαι και μόνο να σκοτώνεις.

Απόδειξη: Νέα παιδιά στο Ισραήλ αρνούνται να στρατευθούν και να πολεμήσουν κατά των Παλαιστίνιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: