Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά


Η κατανάλωση σοκολάτας, ιδιαίτερα αυτή που είναι σκούρου χρώματος με λιγότερη περιεκτικότητα σε γάλα και περισσότερη σε κακάο, κάνει καλό στην υγεία όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, όπως προκύπτει από την ανάλυση οκτώ μελετών.

Μία από τις μελέτες που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο έδειξε ότι ανάμεσα σε 19.300 ανθρώπους εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα είχαν χαμηλότερη πίεση και ήταν πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όταν όλες οι μελέτες αναλύθηκαν μαζί οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κακάου μείωνε τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της "κακής" χοληστερόλης κατά περίπου 6 mg/dL και συνολικά της χοληστερόλης κατά το ίδιο ποσοστό.

Ωστόσο, το κακάο δεν φάνηκε να επηρεάζει τη χοληστερόλη στις τρεις άλλες μελέτες. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι υγιείς δεν επωφελούνταν καθόλου από τις ευεργετικές για τη χοληστερόλη ιδιότητες του κακάου.

Η σοκολάτα περιέχει ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο. Έχει υπολογιστεί ότι περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες. Μερικές από αυτές επιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και απελευθερώνουν ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ορμόνες του οργανισμού μας οι οποίες έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

Επίσης η σοκολάτα περιέχει και μικρές ποσότητες καφεΐνης που είναι διεγερτική, σίδηρο που είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση της αναιμίας όπως επίσης και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους.

Η σοκολάτα κατασκευάζεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου κακάο του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει Ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Η ονομασία αυτή δείχνει πόση μεγάλη σημασία είχε για τους αρχαίους Ατζέκους το δέντρο του κακάο. Οι Αζτέκοι ήσαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν ως πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος.

Όταν η σοκολάτα εισήχθηκε στην Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα, έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: