Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτόγονες συνήθειες


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, κατόπιν προσκλήσεως του Δωδεκανησιακού Συλλογου Αυτοανόσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», ήταν εισηγητής σε ιατροκοινωνική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, στις 19.00, στο ξενοδοχείο Apollo Blue Palace, Φαληράκι, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, με θέμα: «Η θέση του ασθενή στη σύγχρονη ιατρική».

Ο κ. Κρεμαστινός στην ομιλία του επικεντρώθηκε στους παράγοντες που αυξάνουν την θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα, τα οποία παραμένουν πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, παρά τα ραγδαία άλματα της επιστήμης.
Βασική αιτία θανάτου είναι το κάπνισμα, όπου η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η στατιστική καμπύλη θανάτων στην Ελλάδα από καρδιακά νοσήματα τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερή, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία έχουν καταφέρει θεματική μείωση.
Ο καθηγητής στην ομιλία του – εκτός από το κάπνισμα και τις συνέπειές του – απαρίθμησε και τους άλλους παράγοντες που προκαλούν καρδιακά νοσήματα και αυτοί είναι το στρες, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η ακινησία, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η σωστή (μεσογειακή) διατροφή.
Συμπερασματικά ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι «το τίμημα του πολιτισμού είναι ο θάνατος από καρδιά» και πως αν επιθυμούμε ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή, «θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτόγονες συνήθειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: