Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ιδού η Ρόδος, ιδού και τα προβλήματά της


Υπό πλήρη έλεγχό μετά από 3ωρη αγωνία τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε απόκρημνη πλαγιά στην περιοχή Καστρί, πάνω από τα ξενοδοχεία " Έσπερος" και "Πήγασος" στο Φαληράκι. Το θέμα έφτασε μέχρι στη Βουλή από την βουλευτή της Ν.Δ. Μίκα Ιατρίδη, η οποία ενώπιον της Ολομέλειας στην δευτερολογία σχετικής επερώτησής της για την ανυπαρξία σχεδιασμού για τον Τουρισμό, είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

"Η φωτιά στο Φαληράκι είχε ως αποτέλεσμα επί δυόμισι ώρες, κ. Υπουργέ, οι τουρίστες να βρίσκονται στους δρόμους, να νιώθουν την ανασφάλεια, που θα νιώθαμε όλοι μας σε αυτήν την περίπτωση και ενώ είχε ζητηθεί να έρθει ελικόπτερο από τις γύρω περιοχές, από τα Χανιά από ότι έχω πληροφορηθεί,δυστυχώς αυτό δεν ήταν εφικτό. Βεβαίως, υπήρχε, μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύ μεγάλο κόπο, υπήρχε πάντοτε σταθμευμένο ένα ελικόπτερο στο νησί της Ρόδου. Βέβαια δεν ξέρω για ποιο λόγο σήμερα δεν είχε καταστεί αυτό δυνατό, αλλάδεν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ στη σημερινή εποχή και τις στιγμές αυτές που διανύει η χώρα μας να πρέπει να περνάμε αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο τουρισμός μας από τέτοια φαινόμενα φυσικών καταστροφών, να μην μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με όποιο πλήγμα αυτό επιφέρει, βεβαίως και στην εικόνα της χώρας μας, αλλά και τη δυσφήμιση στο εξωτερικό.

Το γνωρίζω ότι αυτά δεν είναι της αρμοδιότητας σας επειδή, όμως, η μακρόχρονη τουριστική μας παράδοση πρέπει να συνεχιστεί θα σας πρότεινα κ.Υπουργέ να αλλάξετε πορεία, να δείτε τη σκληρή πραγματικότητα και να δρομολογήσετε ο ίδιος τις λύσεις που χρειάζονται και να πιέσετε και τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσει ο Τουρισμός μας, αλλά και να είναι έτοιμη η χώρα μας, η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλάκαι τα φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται κατά καιρούς. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω, επίσης και τα εξής:

--- Θαπρέπει να δείτε την ενεργοποίηση νέου αναπτυξιακού νόμου, με έμφαση στις τουριστικές δραστηριότητες.

--- Τον επαναπροσδιορισμό του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

--- Η μείωση του κόστους και του χρόνου απόκτησης της Βίζας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τις ανατολικές χώρες, να επεκταθεί και στην Τουρκία.

--- Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής των νησιών της Δωδεκανήσου με συγκεκριμένη στόχευση στις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, που φαίνεται να παρουσιάζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα

-- - Την κατάργηση του Σπατόσημου για τις πτήσεις από Νοέμβριο ως και Μάιο, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει περεταίρω τις αφίξεις των τουριστών στα Δωδεκάνησα καιθα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και το χειμώνα.

--- Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, κ. Υπουργέ, για το οποίο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την Κυβέρνηση.

--- Να προχωρήσει το σχέδιο χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων, το οποίοσυνδέεται άμεσα με την ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού και τη δημιουργίαβιώσιμων και υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων.

--- Να διατηρηθούν τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, με εξορθολογισμό μεν του κόστουςλειτουργίας τους, αλλά με ενίσχυση της δυνατότητας τους να προωθούνδιαφημιστικά τον Τουρισμό.

--- Να γίνει άμεση αναθεώρηση του νόμου περί αιγιαλού σε ότι αφορά το καθεστώςκαθορισμού των δικαιωμάτων χρήσης παραλίας από τα παραλιακά ξενοδοχεία και όχιμόνο.

--- Να αναβαθμιστεί η ξενοδοχειακή εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και ναεκσυγχρονιστούν οι Σχολές της Ρόδου.

--- Πρέπει,επίσης, να δείτε σοβαρά και το ζήτημα του θαλάσσιου τουρισμού. Πρέπει να μειωθούντα τέλη ελλιμενισμού των τουριστικών σκαφών. Ανταγωνιζόμαστε τη γειτονικήΤουρκία, όπου εκεί τα τέλη είναι πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμενα τους ανταγωνιστούμε, το ίδιο συμβαίνει και με την Κροατία.

--- Τέλος, να εξεταστεί η περίπτωση οι Ο.Τ.Α. να συμμετέχουν στα έσοδα που προκύπτουν απότην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται εντός των διοικητικώντους ορίων. (Περίπτωση Δήμου Λινδίων και προφανώς με το νέο Δήμο της Ρόδου πουπροέκυψε με τον Καλλικράτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: