Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


H Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους (26 Iουνίου) καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα έφθασε στα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν αρκεί όμως μια μέρα να ξορκίσει την ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δε μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα - "κορυφή του παγόβουνου".

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά.

Στην Ελλάδα, μέσα σε μια δεκαετία έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι και τα χειρότερα είναι ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15 χρόνια περίπου και ότι το 80% των χρηστών είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι. Η χρήση ναρκωτικών αποτελεί πρόβλημα ψυχολογικό, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: