Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Φάρμακο για το «τζετ λαγκ»


Όσοι αρρωσταίνουν από τα υπερατλαντικά και γενικά από τα πολύ μακρινά αεροπορικά ταξίδια και χρειάζονται μέρες για να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, μπορούν να αναθαρρήσουν.

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία που είναι σημαντική για τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος μας, δηλαδή για το «βιολογικό ρολόι» του ανθρώπου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην «ρύθμιση» του «ρολογιού» μέσα από ένα χάπι που θα κάνει παρελθόν τα βάσανα, τα οποία προκαλεί το «τζετ λαγκ».

Το «τζετ λάγκ» ουσιαστικά προκαλείται επειδή κάθε όργανο του σώματος έχει το δικό του «μοριακό ρολόι». Αν και ο εγκέφαλος πασχίζει καθημερινά να συγχρονίσει όλα αυτά τα ξεχωριστά βιολογικά ρολόγια, μερικά είναι πιο «πεισματάρικα» και αντιστέκονται σε μια νέα ρύθμιση, που είναι αναγκαία μετά από ένα μακρινό ταξίδι.

Έτσι, ενώ ο εγκέφαλος του ταξιδιώτη μπορεί να έχει προσαρμοστεί στην ώρα της Νέας Υόρκης, το πάγκρεας ή τα νεφρά του μπορεί να έχουν μείνει …κολλημένα σε ώρα Αθήνας!

Στο «τζετ λαγκ» το εσωτερικό βιολογικό ρολόι «αποσυγχρονίζεται» λόγω της διαφοράς με την εξωτερική ώρα και όλος ο οργανισμός βιώνει μια κατάσταση ανισορροπίας, με συνέπεια ο ταξιδιώτης να αδυνατεί να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη χρόνου όταν φθάνει στον προορισμό του, υποφέροντας για ώρες ή και για μέρες από ναυτία, αϋπνίες, έλλειψη όρεξης, κόπωση, ακόμα και κατάθλιψη.

Οι Γερμανοί επιστήμονες, κάνοντας πειράματα με ποντίκια, συμπέραναν ότι μια ουσία ήδη διαθέσιμη (η μετυραπόνη) μπορεί να ρυθμίσει το επίπεδο της κορτιζόλης και θεωρούν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Ενα τέτοιο χάπι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ταξιδιώτες, αλλά και από εργαζόμενους σε κυλιόμενες βάρδιες (και αργά τη νύχτα), κάτι που έχει πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους (καρκίνος, έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.), επειδή και σ αυτούς απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: