Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Έντομα, ως υποκατάστατα κρέατος και ψαριού


Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050. Σουβλάκια από ακρίδες, γρύλοι µε πικάντικη σος, πουρές από γιγάντια σκαθάρια, κάµπιες τηγανητές, σκορπιοί µε σοκολάτα…... Το µενού αυτό ίσως πρέπει να το συνηθίσουµε. Η ανάπτυξη της κατανάλωσης εντόµων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού είναι το φαγητό του μέλλοντος και εξετάζεται πολύ σοβαρά από πολλούς εµπειρογνώµονες όπως αυτοί του FΑΟ, του οργανισµού του ΟΗΕ για τη διατροφή και τη γεωργία, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τις επόµενες δεκαετίες.

Η εντοµοφαγία παρουσιάζει, σύµφωνα µε τους διαφηµιστές της, πολλαπλά πλεονεκτήµατα. Τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος), βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

Βέβαια προκαλεί αηδία και μόνο η ιδέα να φάµε µια τηγανισμένη τραγανιστή ταραντούλα. Πάντως, περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί.

Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ταϊλανδοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Μεξικανοί περιλαµβάνονται µεταξύ των κυριότερων καταναλωτών. Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα έντοµα προσφέρονται ως εορταστικά πιάτα ή ως µεζέδες που οι καλοφαγάδες εκτιµούν πολύ. Οι ειδικοί λένε πως είναι θέµα ψυχολογίας. «Αρκεί να δοκιµάσεις και θα ξαναδοκιµάσεις», υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους.

Και µια διατροφική πληροφορία: 100 γραµµάρια ακρίδες δίνουν 26,3 γραµµάρια πρωτεϊνών. Η αντίστοιχη ποσότητα µοσχαρίσιου κρέατος δεν προσφέρει παρά 20,2 γραµµάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: