Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Νομοθετεί, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κρίση


Σε ομιλία της η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη στο επί των άρθρων σχέδιο νόμου για την «Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» στην Ολομέλεια 15-7-2010, ανέφερε τα εξής:

"Για τους Έλληνες πολίτες ο μόνος τρόπος για να σχεδιάσουν κάπως το μέλλον τους είναι να υπολογίζουν τα αντίθετα από αυτά που κατά καιρούς δεσμεύεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, μέχρι στιγμής, ό,τι έχουν πει οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνουν, τελικά κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Και αν κοροϊδέψατε προεκλογικά τον ελληνικό λαό για να κερδίσετε την ψήφο του, είναι εξαιρετικά προκλητικό να συνεχίσετε να τον κοροϊδεύετε και τώρα που είστε στην Κυβέρνηση.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζετε να νομοθετείτε στο πόδι. Δεν εξηγείται διαφορετικά, γιατί ενώ ήδη έχει προηγηθεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό του Υπουργείου Εργασίας, εσείς φέρατε τροπολογίες την τελευταία ώρα για να ευθυγραμμίσετε τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών με αυτές του Υπουργείου Εργασίας.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε πλήρη ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, κάθετα και οριζόντια. Είναι άλλο να προχωρά κανείς σε εξορθολογισμό του Ασφαλιστικού, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και άλλο να σαρώνει σαν τσουνάμι τις ζωές των ανθρώπων.

Μου έκανε μάλιστα εντύπωση που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση. Λάθος, είναι οι ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που αναγκαστικά θα οδηγήσουν τους Έλληνες πολίτες σε αυτήν την επιλογή. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί όταν τα βάλει κάτω ο εργαζόμενος, ο οικογενειάρχης θα διαπιστώσει ότι όντως τον συμφέρει να κάνει αυτήν την επιλογή. Σας το είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, η ιδιωτική ασφάλιση συνηθίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του σχεδιαστή του Μνημονίου.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Με το άρθρο 2 όλοι οι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο μετά το 2011 θα εντάσσονται στο ΙΚΑ, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα μοναδικό παράδοξο, η κύρια ασφάλιση να δίνεται από το ΙΚΑ ενώ η επικουρική να δίνεται από άλλους κλάδους ασφάλισης του Δημοσίου. Αυτή η επιλογή δεν θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα; Δεν θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων; Δεν θα οδηγήσει στην κατάρρευση των επικουρικών ταμείων;

Με τα άρθρα 3 και 4 σχετικά με τον καθορισμό της βασικής σύνταξης, η οποία αυθαίρετα, ουσιαστικά, ορίστηκε στα 360 Ευρώ, και της αναλογικής σύνταξης, ενισχύεται αυτό το οποίο λέμε εδώ και καιρό. Ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στη μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους και έχουν στόχο δημοσιονομικού και όχι αναλογιστικού χαρακτήρα. Και είναι ακριβώς οι ρυθμίσεις αυτές που θα δημιουργήσουν κραδασμούς στο ασφαλιστικό μας σύστημα και θα στρέψουν τους πολίτες και στην ιδιωτική ασφάλιση, με σφραγίδα του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Με τα άρθρα αυτά φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις είναι ατεκμηρίωτες. Σκοπό έχουν να λύσουν σήμερα το δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι να λύσουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Για το άρθρο 6, ό,τι και να πούμε είναι λίγο.

Εδώ έχουμε μια βίαιη προσαρμογή στην εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, τη στιγμή που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστούσε πιο προσεκτική προσέγγιση για την αποφυγή κοινωνικής αναταραχής. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται ούτε για το δημογραφικό μας πρόβλημα (το οποίο μάλλον θεωρεί ότι το έχει λύσει, ούτως ή άλλως, με το νόμο Ραγκούση για τους μετανάστες), ούτε για την κοινωνική συνοχή, την οποία, θυμίζω, ότι στην Ελλάδα την εξασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό ο θεσμός της οικογένειας.
Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για Δανία του Νότου, τελικά θέλει να μας μετατρέψει σαν τις Βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η οικογένεια δεν αποτελεί ουσιαστικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Να μας το πείτε να το ξέρουμε.

Θέλω, τέλος, να σχολιάσω και το θέμα της συνταξιοδοτικής κατάστασης των στρατιωτικών (στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος) που κατατέθηκε ως τροπολογία στο συζητούμενο νομοσχέδιο. Καταρχήν, και λυπάμαι που το λέω, το να κατατεθεί ως τροπολογία η συνταξιοδοτική κατάσταση των ένστολων δείχνει τη σημασία που τους δίνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ως τακτική ήταν απαράδεκτη. Δεύτερον, ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είδους ένστολο προσωπικό θέλουμε ως χώρα, ή τέλος πάντων, τι προσωπικό θέλει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, ναι μεν βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, όμως η δουλειά που κάνουν έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες και, προπάντων, δυσκολίες. Δεν είναι δουλειά ούτε οκταώρου, ούτε πενθημέρου. Για αυτό και βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς. Εμείς, στα Δωδεκάνησα, και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι περνούν, τόσο οι στρατιωτικοί, όσο και οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.

Από χτες το βράδυ, και σήμερα, το σκάφος «Πίρι Ρέις» σουλατσάρει στην περιοχή του Καστελόριζου, εκεί από όπου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την είσοδο μας στο Μνημόνιο. Πείτε μου εσείς, υπάρχει περίπτωση να πούμε στο Λιμενικό ή στο Πολεμικό μας Ναυτικό να παρακολουθούμε το τουρκικό σκάφος μέχρι «πέρας ωραρίου»; Προφανώς όχι. Ερχόμαστε όμως εδώ για να ισοπεδώσουμε το συνταξιοδοτικό τους καταρρακώνοντας και την ψυχολογία τους.

Εκτός, αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, με βάση τις οποίες νομοθετούσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά, οπότε καλό είναι να ενημερώσετε και τον ελληνικό λαό και τη Βουλή. Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Εγώ είμαι μια νέα βουλευτής και μπήκα στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάμε την Ελλάδα μπροστά, παρά τις δυσκολίες. Το χειρότερο όλων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ νομοθετεί χωρίς να δίνει ελπίδα προοπτικής στον ελληνικό λαό.

Νομοθετεί δημιουργώντας συνθήκες φτώχειας και ασφυξίας στους πολίτες αλλά και την οικονομία. Νομοθετεί, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κρίση, δεν έχει μνήμη και, κυρίως, δεν έχει αξιοπρέπεια. Όμως, ο ελληνικός λαός τα διαθέτει όλα αυτά και με το παραπάνω. Και είμαι βέβαιη ότι θα το δείξει με την πρώτη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: