Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ερώτηση για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους «Πίρι Ρέις»


Ερώτηση για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους «Πίρι Ρέις» εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφέρει ότι:

«Με χθεσινή ανακοίνωσή της η τουρκική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι το διάστημα 13.7.2010 έως 20.8.2010 το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχές που από τις συντεταγμένες τους συνάγεται ότι πρόκειται για περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου καθώς και περιοχές της υφαλοκρηπίδας της κυπριακής δημοκρατίας».

Στην ερώτησή του, υπενθυμίζει, επίσης, ότι: «σε αντίστοιχη προκλητική ενέργεια είχαν προβεί οι τουρκικές αρχές και τον Ιούλιο 2009 καθώς με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δινόταν άδεια στην εταιρεία πετρελαίου «TPAO» να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που ανάγκασε την κυπριακή δημοκρατία να μην επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» κατά την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».

Τέλος επισημαίνει ότι: «Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είναι δυνατόν να προκαλέσει ξανά εκρηκτική κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καλεί την Επιτροπή να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να άρει η τουρκική κυβέρνηση την απόφασή της για έρευνες υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα κρατών-μελών της ΕΕ και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να υιοθετήσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: