Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Καυτό» σώμα με μπικίνι


Μια μέρα σαν κι αυτή, 5 Ιουλίου 1946, ο γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Βεβαίως, το μπικίνι, με την έννοια του ενδύματος που χωρίζεται σε δύο μέρη, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες.

Πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό.

Στην ουσία, ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εμ, ο οποίος είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα. Το είχε ονομάσει «Άτομο», υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Ο Ρεάρ το έκανε ακόμη μικρότερο, αλλά το πρόβλημά του ήταν ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που να τολμά να το φορέσει στην επίδειξη. Τη λύση έδωσε τελικά η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού.

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Ωστόσο, το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που «απογειώθηκε» το 1960, μετά την ποπ επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini».

Σταδιακά το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος. Για την περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας το στήθος εκτεθειμένο, συχνά χρησιμοποιείται ο όρος μονοκίνι, εμπνευστής του οποίου είναι ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ.

Τι διαφορά έχει ένα μπικίνι από ένα καλό μπικίνι; Μην ψάχνεις την απάντηση στο πόσο κοστίζει, τι χρώμα είναι και πότε το πήρες. Το καλό μπικίνι είναι το σωστό μπικίνι, αυτό δηλαδή που ταιριάζει στο σωματότυπό σου. Όσο για το χρώμα, κανένα δεν είναι εγγυημένα επιτυχημένο.

Το πιο κολακευτικό σλιπάκι (όποιο σωματότυπό κι αν έχεις) είναι το τριγωνάκι που δένει στο πλάι, στο ύψος της λεκάνης. Το μπροστινό μέρος θα πρέπει να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, ενώ το πίσω θα πρέπει να είναι τύπου brazilian να στενεύει δηλαδή τριγωνικά όσο κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν διαλέξεις φαρδύ σλιπάκι, το πίσω μέρος σου θα υπερτονιστεί και θα φαίνεται μεγαλύτερο.

Η μεγαλύτερη παρέλαση με μπικίνι στον κόσμο έγινε τον περασμένο μήνα. Όσοι βρέθηκαν στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότια Αφρικής, δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Εκατοντάδες καλλίγραμμες κοπέλες, παρέλασαν φορώντας μόνο το μπικίνι τους.
Οι κοπέλες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετοχής παρέλαση γυναικών με μπικίνι, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η παρέλαση αυτή έγινε για ιερό σκοπό. Ο στόχος τους ήταν να μαζέψουν χρήματα και να τα προσφέρουν στις ιατρικές έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και όχι να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των περαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: