Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Το «φαρμακείο» των διακοπών


Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν την περίοδο των διακοπών είναι πολλά και συχνά δεν είναι προβλέψιμα. Ετσι, όσοι φτιάχνουν τη βαλίτσα τους είτε πάνε σε νησί της άγονης γραμμής είτε σε πολυσύχναστη παραλία, ένα μικρό «βαλιτσάκι» με είδη πρώτων βοηθειών μπορεί να τους αποδειχθεί σωτήριο.

Το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή μέλισσας και ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν τις ημέρες που πρέπει να είναι οι πιο ανέμελες του χρόνου. Ένα υγιές άτομο, αυτό που πρέπει να κάνει στις διακοπές είναι να φροντίζει να μην εκθέτει τον εαυτό του άσκοπα στην υπερβολική θερμοκρασία.

Όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, βεβαίως, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν για διακοπές, ούτως ώστε να τους ρυθμίσει τη δόση των φαρμάκων.

Όσοι είναι αλλεργικοί για παράδειγμα στο τσίμπημα της μέλισσας πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους ένεση κορτιζόνης, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αλλεργική αντίδραση.

Σημαντικό: μην παίρνετε μαζί σας στην παραλία τις συσκευασίες των φαρμάκων. Η ζέστη είναι πολύ πιθανό να τα αλλοιώσει (το γράφει άλλωστε και στο κουτάκι). Αφήστε τα στο δωμάτιο που θα μένετε (σε συρτάρι ή ντουλάπι) και έχετε μαζί σας στις βόλτες ή στην παραλία μόνο τα απαραίτητα (π.χ. κρέμα για τα τσιμπήματα).

Προτού πάντως ξεκινήσετε ή αμέσως μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, φροντίστε να πληροφορηθείτε τους τηλεφωνικούς αριθμούς τού πιο κοντινού νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, ή του αγροτικού ιατρείου, αν το μέρος είναι πολύ μικρό ή απομακρυσμένο, καθώς και του πλησιέστερου φαρμακείου στον τόπο διαμονής σας.

Επίσης, καλό είναι να σημειώσετε τον αριθμό του Κέντρου Δηλητηριάσεων σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης 210-7793.777, καθώς και όλα τα τηλέφωνα των γιατρών των μελών της οικογένειάς σας έτσι ώστε να επικοινωνήσετε μαζί τους, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: