Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η γιορτή των Χοχλιών


Εδώ και οκτώ χρόνια, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου, στο χωριό Βλαχερωνίτισσα του Νομού Χανίων, ο Ανδρέας Χουρδάκης διοργανώνει τη Χοχλιδοβραδιά ή, αλλιώς, τη γιορτή των Χοχλιών. Στην πλατεία του χωριού στήνεται κανονικό κρητικό γλέντι με λύρες και λαούτα.

Πέρυσι, ο Ανδρέας υπολογίζει ότι πέρασαν «για έναν χοχλιό και μια ρακή, πάνω από 1.500 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί τουρίστες». Η κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος Μαρία Μπονατάκη τονίζει ότι «η κατανάλωσή τους γίνεται συχνότερη κατά τη διάρκεια της νηστείας και ιδιαίτερα αυτή της Μεγάλης Σαρακοστής, λόγω αποχής από την κατανάλωση κρέατος και ψαρικών. Οι χοχλιοί, μπουμπουριστοί, βραστοί, “ξεκουπιστοί" συνοδευόμενοι από πατάτες και κολοκυθάκια, σιτάρι, χόρτα τσιγαριστά ή μάραθο, αποτελούν αγαπημένο έδεσμα για τους Κρητικούς».

Η συχνή κατανάλωση χοχλιών στην Κρήτη- η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο- έχει συσχετιστεί με το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της». Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι χοχλιοί ως όστρακα της ξηράς περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και μάλιστα ο λόγος ω-3 προς ω-6 κυμαίνεται από 0,2 έως 2, εν συγκρίσει με αυτόν των ψαριών (από 0,5 έως 8). Επίσης, τα άγρια σαλιγκάρια, που τρέφονται με χορταρικά και βότανα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος. Τόσο τα ω3 όσο και το α-λινολενικό οξύ μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και χρόνιων νοσημάτων.

Τέλος, το κρέας των χοχλιών αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και σεληνίου (27,4 μg/100mg), παρέχοντας ουσιαστικά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται μια ενήλικη γυναίκα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη), συμβάλλοντας επίσης στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος» καταλήγει η Μαρία Μπονατάκη.

Εδώ, συνταγή για χοχλιούς μπουμπουριστούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: