Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Έχεις φανταστεί τον κόσμο δίχως νεολαία;


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1990 να ανακηρύξει τη σημερινή μέρα (12η Αυγούστου κάθε χρόνου), ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, επικεντρωμένη στα προβλήματα των νέων ανθρώπων όλου του πλανήτη. Έκτοτε συμπεριλαμβάνεται ως επίσημη εορτή στο καλεντάρι των Ηνωμένων Εθνών και ως κύριο σκοπό έχει το να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να δείχνουν έντονο το ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν στη νεολαία.

Ο κόσμος του αύριο ανήκει στην νέα γενιά και γι’ αυτό οφείλει να έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωσή του.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποκτήσει η διεθνής αυτή ημέρα τον πραγματικό πανανθρώπινο χαρακτήρα της πέρα από οποιουδήποτε είδους διαχωρισμό ή χαρακτηριστικό. Τα προβλήματα των νέων δεν έχουν ούτε χρώματα, ούτε αφορούν σε κάποιους συγκεκριμένους.

Φέτος γιορτάζεται το Διεθνές Έτος Νεολαίας, σύμφωνα με ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για 365 ημέρες σε όλο τον κόσμο θα οργανώνονται εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τους νέους.

Στόχος του Έτους είναι να εντάξει η Διεθνής Κοινότητα τα θέματα των νέων ως προτεραιότητά της σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι δράσεις του Έτους αποσκοπούν επίσης στην προώθηση των ιδεωδών της ειρήνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιώματα και την αλληλεγγύη των γενεών, των πολιτισμών και των θρησκειών.

Η σημερινή ημέρα αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε όλο τον πλανήτη . Άραγε μπορεί αυτή η μία μέρα να αλλάξει τον κόσμο; Μπορούν να αλλάξουν μυαλά και ξεπερασμένες νοοτροπίες τόσων ετών; Μάλλον όχι. Όμως, ας γίνει μια αρχή.

Ας δουλέψουμε όλοι για την ημέρα που η φωνή της νεολαίας θα αρχίσει να ακούγεται σοβαρά. Ας αρχίσει η εποχή που οι νέοι άνθρωποι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Άραγε, έχεις φανταστεί ένα κόσμο δίχως νεολαία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: