Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μαδρίτη: Με βασιλικό αέρα!


Μια πόλη που σίγουρα θα ερωτευτείτε είναι η Μαδρίτη. Δεκάδες αξιοθέατα που θα πρέπει να επισκεφθείτε κατακλύζουν την Ισπανική πρωτεύουσα.

Μαδρίτη αναφέρεται για πρώτη φορά ως οικισμός τον 9ο αιώνα Μ.Χ., όταν οι Άραβες χτίζουν εκεί ένα μικρό παλάτι (ακριβώς στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το παλάτι των Ισπανών βασιλέων). Το 1085 την καταλαμβάνουν οι Καθολικοί και τον 15ο αιώνα συναντώνται εκεί η Ισαβέλα της Καστίλης και ο Φερδινάνδο ο 2ος της Αραγόν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους εναντίον των Αράβων κατακτητών. Ο δισέγγονός τους, Φίλιππος ο 2ος είναι αυτός που μεταφέρει την βασιλική Αυλή το 1561 στη Μαδρίτη και παρόλο που δεν υπήρχε σχετικό βασιλικό διάταγμα, η έδρα της Αυλής ήταν ντε φάκτο και η πρωτεύουσα.

Στους επόμενους αιώνες θα μεταφερθούν εκεί σιγά – σιγά όλες οι εξουσίες (κυρίως από τη Σεβίλλη, το Τολέδο και τη Σαραγόσα) και στο τέλος του 19ου αιώνα η πόλη της Μαδρίτης αποτελεί πλέον γεωγραφικά και διοικητικά το κέντρο της χώρας. Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου (1931-1936) η πόλη υπήρξε συνεχές θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και για πολλά χρόνια οι δρόμοι της ήταν γεμάτοι οδοφράγματα.

Η Ισπανική πρωτεύουσα κρατάει μάλιστα και ένα ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά του πολέμου. Είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που βομβαρδίστηκε συστηματικά από αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα στόχευαν περισσότερο τον ανθρώπινο πληθυσμό και όχι τις υποδομές (μάχη της Μαδρίτης, Νοέμβριος 1936). Στα χρόνια του Φράνκο δημιουργήθηκε στα περίχωρα ο βαρύς βιομηχανικός ιστός της πόλης, ο οποίος βοήθησε στην οικονομική αλλά και στη δημογραφική ανάπτυξή της. Σήμερα η Μαδρίτη είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου.

Περπατήστε στη Plaza Mayor, μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Μαδρίτης και γνωρίστε Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Εάν είστε λάτρεις της τέχνης δεν έχετε παρά να θαυμάσετε έργα γνωστών ζωγράφων στο μουσείο Thyssen-Bornemisza.

Στο Μπερναμπέου σας περιμένει η Real Μαδρίτης, μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, για να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές ποδοσφαίρου.

Η διασκέδαση και το καλό φαγητό είναι χαρακτηριστικά της Ισπανικής πρωτεύουσας. Το παραδοσιακό cocido madrileno δεν πρέπει να λείψει από το πιάτο σας.

Η νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης προσφέρει τα πάντα. Διασκέδαση, φαγητό, χορό, μπαρ, κλαμπ, καφέ, λάτιν, φλαμένκο, ότι ζητήσετε, μπορείτε να το βρείτε.Διασκεδάστε σε ξέφρενους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπερπολυτελή αλλά και ξενοδοχεία τριών αστέρων στη Μαδρίτη μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα διαλέγοντας μέσα από μία πλειάδα ξενοδοχείων στη Μαδρίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

---Eδώ η Μαδρίτη σε βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: