Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μουσείο για τον Γαλιλαίο στη Φλωρεντία


Το 1633 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καταδίκασε τον Γαλιλαίο ως αιρετικό, επειδή υποστήριζε ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Το 1992, η Εκκλησία αναγνώρισε το λάθος της, χωρίς, ωστόσο, να ανακαλέσει την καταδίκη του.

Και όμως, σήμερα ο Γαλιλαίος έχει κατά κάποιο τρόπο αγιοποιηθεί. Μόνο που ο δικός του ναός είναι ένα μουσείο, όπου ανάμεσα στα άλλα εκθέματα, ο επισκέπτης βλέπει ένα δόντι και τρία ταριχευμένα δάχτυλα (φωτογραφία) του μεγάλου επιστήμονα.

Το μυστήριο των ταριχευμένων δαχτύλων ξεκινά το 1642 με τον θάνατο του Γαλιλαίου. Ως αιρετικός ήταν αδύνατο να κηδευτεί θρησκευτικά. Έτσι οι «μαθητές του», μεγάλοι δούκες της Τοσκάνης, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ταφεί σύμφωνα με τις επιταγές της Εκκλησίας.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1737, μέλη της πολιτιστικής και επιστημονικής ελίτ της Φλωρεντίας εκταφίασαν τη σορό του σε μια παράξενη μασονική τελετή. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που κατέγραψε τα τεκταινόμενα, ο ιστορικός και φυσικός Τζιοβάνι Ταρτζιόνι Τοτσέτι με ένα μαχαίρι ακρωτηρίασε τα δάχτυλα του Γαλιλαίου και αφαίρεσε ένα δόντι και έναν σπόνδυλο από το πτώμα, τα οποία πήρε μαζί του ως αναμνηστικά, ενώ λίγο έλειψε να πάρει και τον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, ο επιστήμονας ενταφιάστηκε σε έναν μαρμάρινο τάφο στην εκκλησία Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας όπου εξακολουθεί να αναπαύεται με γείτονες τον Νικολό Μακιαβέλι και τον συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι.

Ο σπόνδυλός του κατέληξε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ενώ ο μέσος δάκτυλος βρέθηκε στη συλλογή που σήμερα εκτίθεται στο μουσείο Γαλιλαίου. Ο αντίχειρας, ο δείκτης και το δόντι του εξαφανίστηκαν το 1905 και επανεμφανίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε δημοπρασία λειψανοθηκών στη Φλωρεντία.

Ο συλλέκτης Αλμπέρτο Μπρούσκι το είχε αποκτήσει όταν η κόρη του έγραφε εκείνη την εποχή μία μελέτη για τον τάφο του Γαλιλαίου διαπίστωσε την ομοιότητα στο κουτί με τον μεγάλο επιστήμονα, η οικογένεια κάλεσε τον Γκαλούτσι που αναγνώρισε ότι ανήκαν στον Γαλιλαίο. Οδοντίατρος που μελέτησε το δόντι κατέληξε ότι ο Γαλιλαίος έτριζε τα δόντια του όταν κοιμόταν και έπασχε από οισοφαγική παλινδρόμηση.

Ακόμα και σήμερα, ο μεγάλος επιστήμονας δεν έχει δικαιωθεί. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ξανάνοιξε την υπόθεση του Γαλιλαίου το 1981 και το 1992 εκδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής, που έκρινε ότι οι δικαστές που τον καταδίκασαν είχαν σφάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: