Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ευαίσθητος ο γαύρος

Ο γαύρος, είναι ευαίσθητο ψάρι। Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη θερμοκρασία και στην αλατότητα του νερού, οι αλλαγές στην ποιότητα και την ένταση του ρεύματος του νερού που εισρέει στο Αιγαίο απο τη Μαύρη Θάλασσα μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την παραγωγικότητά του. Με άλλα λόγια, το ψάρι δεν πλήττεται μόνο άμεσα από την υπεραλιεία αλλά και έμμεσα από άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως η κατασκευή φραγμάτων σε ποτάμια ή η ρύπανση παράκτιων περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έκαναν περιστασιακά ή μόνιμα την εμφάνιση τους κοπάδια γαύρου στις ακτές της Μυτιλήνης, της Σάμου και νοτιότερα αυτής। Η εμφάνιση στις περιοχές αυτές, που κάποτε εθεωρείτο σπάνια, ίσως να οφείλεται στην προσπάθεια του ψαριού να αλλάξει τις ζώνες ωοτοκίας του και τις ζώνες διατροφής του εξαιτίας της πίεσης που δέχεται απο την υπεραλιεία.

Συνήθως κινείται σε επιφανειακά νερά αλλά μπορεί να φθάσει ακόμη και σε βάθη 150 και 180 μέτρων. Δεν είναι πάντως λίγες οι φορές που εισέρχεται σε λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών, φυσικά ποτέ μόνος του αλλά μαζί με ολόκληρο το κοπάδι. Εξ αυτού και οι οπαδοί του Ολυμπιακού Πειραιώς αποκαλούνται "γαύροι" - ακολουθούν την ομάδα τους κατά κοπάδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: