Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Γιορτές μυστηρίου στην Ιταλία


Στην πόλη Guardia Sanframondi στην περιοχή της Ιταλικής Καμπανίας γίνονται λαμπρές γιορταστικές εκδηλώσεις που έχουν το χαρακτήρα ιεροτελεστείας. Οι ρίζες τους ανάγονται στο 13ο αιώνα και είχαν σκοπό να προστατέψουν τους κατοίκους από την ξηρασία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τους σεισμούς.

Οι γιορτές συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας. Κορυφώνονται με την "παρέλαση των μυστηρίων", στην οποία οι εθελοντές είναι ντυμένοι με ενδυμασία των πρωταγωνιστών της Παλαιάς Διαθήκης και των Αγίων.

Οι γυναίκες (ανύπανδρα κορίτσια μέχρι πρότινος) φορούν λευκά ρούχα, ακάνθινο στεφάνι και έχουν σκοινιά γύρω από τους ώμους.

Την τελευταία Κυριακή κατά τη διάρκεια των πομπών, αρκετοί flagellanti ("flagellants") χτυπούν τις πλάτες τους και τα στήθη με ένα μεταλλικό μαστίγιο, αλυσίδες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Η ιεροτελεστεία τελειώνει με τη πομπή της Μαντόνα. Το άγαλμά της αφαιρείται από την εκκλησία, ένα πυροβόλο ηχεί για να αναγγείλει το γεγονός και όπου περνά η πομπή οι πιστοί γονατίζουν για ένα λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: