Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μουσείο καφέ στη Πράγα


Κάνοντας βόλτα στη Malá Strana ανακάλυψα στο παλιό εργοστάσιο Hergetova ένα μουσείο αλλιώτικο. Πρόκειται για το μουσείο καφέ, το πρώτο στη Πράγα και τέταρτο στην Ευρώπη, μετά από τα αντίστοιχα που είδα στο Άμστερνταμ, τη Βιέννη και το Λονδίνο. Όλη η ιστορία του καφέ μπροστά σου από τον αρχικό κόκκο μέχρι το άλεσμα του με πέτρες και μετά το γνωστό καβούρδισμα.

Στο μουσείο υπάρχουν πολλά βιβλία και αφίσες που πληροφορούν τον επισκέπτη πως το δέντρο του καφέ άρχισε να καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και να παρασκευάζεται ως ρόφημα με την ονομασία - qahwa (κάουα), που σημαίνει "αυτό που εμποδίζει τον ύπνο".

Ο καφές ήταν αρχικά αποκλειστικότητα των μουσουλμανικών εθνών μέχρι που μεταφέρθηκε λαθραία στην Ινδία, στη Δυτική Ευρώπη και τελικά στην Αμερική, ιδιαίτερα στη Ν. Αμερική που διαδόθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Στην πραγματικότητα, οι Ολλανδοί, από τους πρώτους εμπόρους και καλλιεργητές του καφέ, μετέδωσαν άθελά τους την καλλιέργεια του καφέ στην Αμερική. Δώρισαν ένα δέντρο καφέ στο Λουδοβίκο 14ο και ο αξιωματικός Gabriel Mathieu do Clieu έκλεψε ένα μικρό δενδρύλιο από το δέντρο και το μετέφερε στην Γαλλική αποικία της Μαρτινίκης στη Καραϊβική. Από εκεί βρήκε το δρόμο του για την Ν. Αμερική.

Ο πάπας Κλημέντιος 8ος είχε πει ότι ο καφές είναι τόσο εύγευστος που είναι κρίμα οι άπιστοι να έχουν την αποκλειστική χρήση του. Η ιστορία του καφέ είναι πραγματικά γεμάτη από ενδιαφέροντα περιστατικά όπως την εκτέλεση ενός Τούρκου κυβερνήτη από τον Σουλτάνο επειδή πήγε να απαγορεύσει την κατανάλωση καφέ.

H διεύθυνση του μουσείου: Jana Zajíce 7, 170 00 Praha 7. Μπορείτε να πάτε με τα tram line 1,15,25,26.

Δεν υπάρχουν σχόλια: