Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μελεκούνι για Γκίνες




Μια θέση στο βιβλίο Γκίνες διεκδικεί το ροδίτικο παραδοσιακό μελεκούνι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι , μέλι , αμύγδαλα και μπαχαρικά , το μελεκούνι. Παλαιότερα συνηθιζόταν οι γυναίκες του χωριού από το οποίο καταγόταν το ζευγάρι, να μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές έφτιαχναν τα μελεκούνια.

Το μελεκούνιξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία και αυτό επιτυγχάνεται επειδή χρησιμοποιείται εξαιρετικής ποιότητας μέλι και σουσάμι και ακολουθείται ο παραδοσιακός χειροποίητος τρόπος παραγωγής.

Υλικά:
• 700 γραμμάρια μέλι (Γεύσεις Θεών)
• 1 κιλό σουσάμι
• ½ κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα).

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε. Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και βρέχουμε μία επιφάνεια και απλώνουμε το μίγμα του μελιού όσο είναι ακόμη ζεστό και μαλακό. Πιέζουμε πάνω στην επιφάνειά του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν με αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους κι το τυλίγουμε σε σελοφάν. Για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα τα τοποθετούμε σε δοχεία καλά κλεισμένα.

Την προσπάθεια παρακολούθησαν περίπου 3.000 άτομα και το πρόγραμμα περιελάμβανε τοπικά έθιμα, μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής "ΤΟ ΑΜΠΕΡΝΑΛΙ" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: