Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στην υγειά του Καρόλου...


Αυτή την περίοδο σε πολλά μέρη στην Τσεχία οι αμπελουργοί σας υποδέχονται με μοναδικές γεύσεις κρασιού και «burcak» (φρέσκος χυμός σταφυλιού υπό μερική ζύμωση) και τοπικές μουσικές και γαστρονομικές παραδόσεις. Οπότε, υψώστε το ποτήρι σας και πιείτε στην υγεία του προδρόμου της αμπελουργίας στην Τσεχία, του Καρόλου Δ’, Βασιλιά της Βοημίας και ηγέτη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τα πιο γνωστά φεστιβάλ κρασιού πραγματοποιούνται στις πόλεις Mikulov και Znojmo της Νότιας Μοραβίας. Το ιστορικό κέντρο και το φυσικό αμφιθέατρο κάτω από το Σπήλαιο Turold ζωντανεύουν στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου. Αν επισκεφθείτε τον Τρύγο της Palava θα βρείτε πάγκους με χειροτεχνήματα και κρασί στο πάρκο του ανακτόρου, γευστικό burcak και ποικιλία γαστρονομικών προκλήσεων, ενώ το μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα είναι συνυφασμένο με τον οίνο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Βασιλιάς της Βοημίας, Wenceslas Δ’, που απελευθερώθηκε από φυλακή της Βιέννης το 1403 από ιππότες του κάστρου του Mikulov, θα επισκεφθεί την πόλη.

To Ιστορικό Φεστιβάλ Τρύγου στο Znojmo για ακόμα μία φορά γιορτάζει την επίσκεψη του Βασιλιά της Βοημίας, Ιωάννη των Λουξεμβούργων, το 1327. Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου μπορείτε και εσείς να πάρετε μέρος στην ιστορική παρέλαση και να απολαύσετε κονταρομαχίες, θεατρικές παραστάσεις, ξιφομαχίες και μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ιστορική αγορά. Το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα κορυφώνεται με πυροτεχνήματα.

Το Φεστιβάλ Κρασιού και Μνημείων στο Slovacko είναι ένα μοναδικό γεγονός για την Ανατολική Μοραβία. Το Σαββατοκύριακο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην Uherske Hradiste το πνεύμα της παράδοσης και της μουσικής ενώνεται με την φωτεινότητα των κοστουμιών και της μουσικής της περιοχής Slovacko. Εκτός από οινογνωσία σ’ αυτή την αυτοκρατορική πόλη θα δείτε μία μεγαλοπρεπή παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές, τοπικούς χορούς, ενώ όλα τα ιστορικά μνημεία είναι ανοικτά για το κοινό. Απολαύστε μία κρουαζιέρα μετά μουσικής στο κανάλι Bat’a. Για το φεστιβάλ αυτό συγκεντρώνονται 60 δήμοι και κοινότητες από την περιοχή.

Και τα φεστιβάλ κρασιού της Βοημίας έχουν την μαγεία τους. Συνεπώς...

Μη χάσετε το ιστορικό φεστιβάλ κρασιού υπό την παρουσία του Βασιλιά της Βοημίας και Ηγέτη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Δ’, και της συζύγου του Ελισάβετ, που ηγούνται της παρέλασης προς το κάστρο του Karlstejn. Εκεί, στο τοπικό φεστιβάλ θα δοκιμάσετε το κρασί, που ξεκίνησε να καλλιεργεί ο Κάρολο Δ’ για πρώτη φορά τον 14ο αι. στην περιοχή. Η οινοποσία συνοδεύεται από burcak και λιχουδιές. Για 14η χρονιά στις 25-26 Σεπτεμβρίου θα απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς και ξιφομαχίες. Το Karlstejn είναι το πιο δημοφιλές κάστρο στην Τσεχία και απέχει μόλις 35χλμ. από την Πράγα.

Ο τρύγος του Melnik πραγματοποιείται στις 17-19 Σεπτεμβρίου και φιλοξενεί τέσσερις σκηνές για όλα τα είδη μουσικής καθώς και για ξιφομαχίες και χορούς εποχής. Στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.
Οι εορτασμοί για τον Τρύγο της Roudnice πραγματοποιούνται την 18η Σεπτεμβρίου στην πλατεία Husovo και στο ανάκτορο Roudnice. Απολαύστε την μουσική, γευθείτε άφθονο κρασί και θαυμάστε τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό.

Ο Τρύγος στην Πράγα

Εκατοντάδες εξαιρετικά κρασιά σας περιμένουν στην εκδήλωση Φεστιβάλ Οίνου στην Πράγα που πραγματοποιείται από 17 ως 19 Σεπτεμβρίου στο νησί Slovansky. Παραγωγοί από την Βοημία, Μοραβία και άλλες κυρίαρχες Ευρωπαϊκές οινοπαραγωγικές χώρες (Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Γαλλία) παρουσιάζουν τα κρασιά τους εδώ. Ωστόσο, αν αναζητάτε πιο ήρεμο περιβάλλον σ’ έναν αμπελώνα και ένα ποτήρι κρασί, τότε ελάτε στο Φεστιβάλ Κρασιού στην Troja στους Βοτανικούς Κή πους της Πράγας στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικά κάθε Φθνινόπωρο γίνονται στη Τσεχία οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Φεστιβάλ Κρασιού Velkovlovicko: 3 και 4 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού Straznice – 11 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού Bzehec – 17 και 18 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού Litomerice: 24 και 25 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού Αγ.Wenceslas στο Kadan: 26 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού στην Valtice: 2 Οκτωβρίου
Φεστιβάλ Κρασιού στο κάστρο Loket: 2 και 3 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: