Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

20 Οκτωβρίου, μια μέρα σαν κι αυτή...


Σήμερα που γιορτάζουν ο Αρτέμης, η Άρτεμη, ο Γεράσιμος και η Ματρώνη είναι Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης και Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

H 20η Οκτωβρίου είναι η 293η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (294η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται μέχρι την Πρωτοχρονιά 72 ημέρες.

Για τους πιστούς Μπαχάι: Άγια Ημέρα, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μπαμπ. (Οι Μπαχάϊ θεωρούν τον Μπαχαολλάχ τον πιο πρόσφατο στη σειρά των απεσταλμένων του Θεού μετά τον Αβραάμ, τον Μωυσή, τον Βούδα, τον Κρίσνα, τον Ζωροάστρη, τον Χριστό και τον Μωάμεθ).

Μια μέρα σαν κι αυτή:

* Το 1740, η Μαρία Θηρεσία (φωτογραφία) αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας. Κράτησε στα χέρια της τα ηνία μίας αυτοκρατορίας επί σαράντα χρόνια, εξήλθε νικήτρια τριών πολέμων (Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής, Επταετής Πόλεμος και Πόλεμος της Βαυαρικής Διαδοχής) και έμεινε στην Ιστορία για τη διπλωματική της ευφυΐα. Συγκαταλεγόταν μεταξύ των σημαντικοτέρων μοναρχών του 18ου αιώνα μαζί με τον Λουδοβίκο ΙΕ’ της Γαλλίας και τον Φρειδερίκο Β’ της Πρωσίας, τον επονομαζόμενο και «Μεγάλο». Η Γαλλία, η Πρωσία, η Βαυαρία και η Σαξονία δεν την αναγνωρίζουν ως διάδοχο του θρόνου και αρχίζει ο Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής.

* Το 1820, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης και οι "Φιλικοί" αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

* Το 1827, η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

* Το 1912 Α' Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την Πτολεμαΐδα.

* Το 1912, Α' Βαλκανικός Πόλεμος: Κατάληψη των Γιαννιτσών από τον Ελληνικό Στρατό.

* Το 1921, ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.

* Το 1922, η Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

* Το 1941, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Χιλιάδες πολίτες δολοφονούνται στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

* Το 1944, ο Σοβιετικός Στρατός και Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι, απελευθερώνουν το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας.

* Το 1947,η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.

* Το 1968: Ο έλληνας «κροίσος» Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι.

* Το 1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι.

* Το 1973 – Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' ως Βασίλισσα της Αυστραλίας εγκαινιάζει επίσημα την Όπερα του Σίδνεϋ.

20 Οκτωβρίου γεννήθηκαν:

* Το 1854, ο Αρθούρος Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής

* Το 1890: ο Φέρντιναντ (Τζέλι Ρολ) Μόρτον, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ. [θαν. 10/7/1941]

* Το 1920: Τατιάνα Γκρίτση Μιλιέξ, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. [θαν. 13/2/2005]

* Το 1969, ο Λάμπρος Παπακώστας, Έλληνας αθλητής
* Το 1981, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα πέθαναν:

* Το 460, η Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β'. [γεν. 401]

* Το 1932, ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών. [γεν. 27/12/1848]

* Το 1994, ο Μπαρτ Λάνκαστερ, Αμερικανός ηθοποιός

* Το 1999, ο Λουκάς Μπάρλος, επιχειρηματίας, που διετέλεσε και πρόεδρος της ΑΕΚ. Ο πιο επιτυχημένος διοικητικός ηγέτης που ανέδειξε η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. [γεν.1920]

Δεν υπάρχουν σχόλια: