Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Απειλούν τη Ρόδο οι tour operators λόγω Ryanair


Σε ανοικτή σύγκρουση η Ryanair με τους tour operators και στη μέση η ...Ρόδος!

Ο Thomas Cook απείλησε να σταματήσει τις πτήσεις του στα Κανάρια νησιά το Μάρτιο μετά από τις επιχορηγήσεις που πήρε η Ryanair. Παρόμοιο θέμα ανέκυψε και για τη Ρόδο!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι tour operators εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν εξώδικο τελεσίγραφο στη Ρόδο με αφορμή την επιδότηση δρομολογίων της Ryanair από και προς το νησί μας.

"Υπάρχουν πολλές εταιρίες χαμηλού κόστους που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρόδο χωρίς να επιδοτείται καμία από αυτές. Δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση η Ryanair και αν δεν το καταλάβουν αυτό οι Ροδίτες, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές", δήλωσε εκπρόσωπος μεγάλου tour operator.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΒΕΔ διέθεσε από τα αποθεματικά του 630.000 ευρώ στη Ryanair για να συνδεθεί από 1η Δεκεμβρίου η Ρόδος με τη Ρώμη. Η συμφωνία μεταξύ ΕΒΕΔ και Ryanair προκάλεσε αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και καταγγέλθηκε ως "απόρρητη".

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του επικεφαλής της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Κάρρα ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου ότι προχώρησε σε αποκλεισμούς και για καθαρά θέματα τουρισμού, δεν συνεργάστηκε ποτέ με τουριστικούς φορείς όπως η Ε.Ξ.Ρ ή ο ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά ούτε και με τους Δήμους του νησιού μας.

Έκανε γνωστό μάλιστα ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τουριστικούς πράκτορες αλλά και ξενοδόχους, οι οποίοι συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και στις οποίες ποτέ δεν δόθηκε κανενός είδους κίνητρο.

Τέλος ο κ. Κάρρας, άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Χατζημάρκο, λέγοντας ότι όλη η δράση του Επιμελητηρίου στα προηγούμενα χρόνια, είχε σαν στόχο την υποψηφιότητα του κ. Χατζημάρκου για τον Δήμο Ρόδου σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι παρόμοια συμφωνία έκανε η Ryanair με και τη Κω, ενώ στη συμφωνία της με τη Κύπρο δεσμεύτηκε να παραδώσει 500.000 επιβάτες μέσα σε πέντε έτη με αντάλλαγμα περαιτέρω επιχορήγηση 25% στις αερογραμμές και 4 ευρώ ανά επιβάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην περίπτωση της Κύπρου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, οι Βρετανοί tour operators αναστατώθηκαν και σε δηλώσεις τους είπαν χαρακτηριστικά "Δεν θέλουμε κανένα να κανιβαλίσει την αγορά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: